Recension

Stenhjärtat

Har du julklappar kvar att köpa? Då får du ett tips till ett hårt paket här!

Stenhjärtat av Katarina Wennstam

StenhjärtaKatarina Wennstam skriver knivskarpa artiklar och har gett ut faktaböcker om hur Sveriges våldtäktskultur ser ut, men är även fantastisk på att skriva spänningsromaner som belyser olika sidor av vårt samhälle på ett inträngande och otäckt sätt. Det här är en bok som är svår att läsa, då det handlar om små barn som far illa i sina familjer. Men samtidigt är det viktigt att läsa, eftersom det ser ut så här, mitt i bland oss. Det är lätt att tro att bara för att en familj på ytan verkar lyckade så pågår inget otäckt under ytan, lätt att bortförklara det en ser som ett missförstånd. Det händer tyvärr allt för ofta, så den här boken kan, via sitt skönlitterära grepp, få oss alla att öppna ögonen.

Sen är hon fenomenal på att väva in annat som påminner oss om den kultur vi lever i. Som när hon i förbifarten beskriver en läkare som flirtar med en sköterska. Ni ser det framför er va? Vilka kön har de? Jag tror att de flesta av oss automatiskt tolkar in en manlig läkare och en kvinnlig sköterska, men när vi senare får veta deras namn så är det tvärt om.

Vid ett annat tillfälle låter hon en polis fundera på hur SD och andra rasister alltid påstår att det är invandrare och deras kultur som är skulden till våldet i samhället, när hon som är polis vet att jul, nyår, påsk, valborg och den svenska industrisemestern är våldstopparna i samhället, då av de som lever enligt ”svensk” kultur.

Det här citatet känns oxå intressant:

”Den typiska sammansättningen vid en genomsnittlig svensk brottsmålsrättegång har en tämligen tydlig manlig slagsida. En kvinnlig åklagare som företräder staten, gällande en man eller kvinna som misshandlats av en annan man, som i sin tur företräds av en manlig advokat. Även om det finns gott om kvinnliga advokater så är den vanligaste försvarsadvokaten i ett brottsmål en man. Om det finns häktesvakter på plats är de oftast män, och samma sak gäller då kriminalreportrarna finner en rättegång intressant – de flesta är män.

Domaren är fortfarande oftare en man än en kvinna, i tingsrätterna är bara en av fem domare kvinna.

Nämndemännen är av båda könen men oftast till åren komna. Som politiskt tillsatta är nämndemannakåren en yrkesgrupp som ständigt ifrågasätts, än för sin höga ålder, än beskylls de för att vara jäviga. Andra gånger för att de inte har koll på juridiken, eller inte precis är ett tvärsnitt av den svenska befolkningen. Inte helt sällan för att de faller i sömn under långrandiga förhandlingar.”

Den här boken är sorglig och tung att läsa på ett sätt, men författaren har förmågan att driva berättelsen framåt på ett intressant och bra sätt, så den är därför ändå, motsägelsefullt, lättläst. Framförallt tycker jag den är viktig, många borde läsa alla böckerna som Wennstam har skrivit då det ger en insikt i hur eländigt ställt det är i vårt land!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP3417

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s