Recension

Vilda svanar

Så här efter jul och nyår kan det vara skönt att varva ner med en god bok och njuta av vinterkylan inne i soffan med en varm pläd runt axlarna. Jag tipsar om en bok med en hel del år på nacken, men verkligt läsvärd!

Vilda svanar av Jung Chang

Vilda svanar

Långt efter alla andra läser jag eposet om tre generationer kvinnor i Kina under Maos tid. Jag behöver nog inte höja den till skyarna, det här är redan en modern klassiker, men jag älskade den. Trots att den var lite svårläst, eftersom jag läste den när jag var feberyr. Den kan behöva en lite mindre mosig hjärna, det är många namn och uttryck som behöver fastna för att kunna hänga med.

Normalt gillar jag historier med ett snabbt tempo och en tydlig start, mitten, slut. Jag vill ha en röd tråd. I en sån här bok, som baseras på verkliga liv, existerar inte sånt. Att livet och det som händer oss ska följa en logik, det tror vi bara för att vi läst böcker och sett film. Så ser verkligen inte livet ut, det är så mycket mer komplext. I den här boken blir det dessutom en hel del politik, ekonomi och geografi som i många böcker kan vara det som får mig att somna.

Men den här boken lyckas hålla mig intresserad hela vägen igenom de drygt 500 sidorna, trots feber, yrsel, hosta och allmän nedstämdhet, och det vill verkligen inte säga lite. På vägen lär jag mig mer om hur livet kan vara både lika och olika beroende på var du lever och under vilken tid du föds, kunskap som alla borde ta mer del av.

Läs den!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP4036

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s