Aktuellt / Debattinlägg

Hur kvinnor osynliggörs – igen

I dagarna har media fyllts av rapporter om övergrepp på kvinnor. Först var det i Köln under nyårsnatten, sen kom rapporter om liknande händelser i Kalmar och Helsingfors, och så dök det upp information om övergrepp på en ungdomsfestival i Stockholm.

I stort kan rapporteringen sägas handla om två saker.

Först var det etniciteten på de män som genomförde övergreppen som diskuterades, där rykten spreds och växte, utan att någon verkade reflektera över att vi har en rättssäkerhet som innebär att du anses oskyldig tills du dömts till annat.

Sen började rapporteringen handla om att polis och media mörkat händelserna, just på grund av förövarnas ursprung, och att de gjort så för att inte gynna SD. Polis och media borde, enligt den delen av rapporteringen, inte göra den typen av bedömningar innan de går ut med information.

Båda debatterna har varit livliga, i pappersmedia och på olika sociala media som Facebook och twitter. Gemensamt för dem är att de mestadels förts av män som upprörts över kvinnosynen hos ”de andra” och mörkningen av förövarnas ursprung.

Samtidigt har kvinnor inte varit överraskade och inte heller tyckt att ursprunget på förövarna spelat någon roll. För det här händer, hela tiden, från det att vi går i skolan tills vi blir osynliga. Det handlar inte om ursprung, religion, samhällsklass, utbildning eller ålder. Det återfinns överallt. Vi vet, vi har varit med om det, vi har utsatts och sett andra utsättas. Män som oftast inte reagerar alls när de och deras manliga vänner drar sexistiska skämt eller trakasserar kvinnor på krogen får här utlopp för att kunna skylla på ”de andra”. När kvinnor försöker beskriva att den minsta gemensamma nämnaren är könet på förövarna, så vill inte männen lyssna längre. Kvinnors historier tystas ner, som vanligt.

Läs gärna HÄR,

”Vi har fått långa krönikor om mediehanteringen istället för rapporter om vad som hänt.
Extremhögerns tajta grepp om media växer sig allt starkare. Frågan är om det går att bryta ett sånt inflytande över nyhetsrapporteringen – i förlängningen ett allvarligt problem för demokratin.”

HÄR,

”Men en finsk polischefs uttalande till den brittiska tidningen The Telegraph har väckt ilska i hemlandet. I artikeln som fått stor internationell spridning påstår polischefen att sexuella trakasserier på gator och i parker inte förekommit i Finland förrän under den senaste tiden då landet tagit emot rekordmånga flyktingar.
Det finländska Kvinnosaksförbundet Unionen skrev igår i en debattartikel:
”Från de kvinnor i Finland som råkat ut för sexuella ofredanden sedan de var fem år gamla, och med tanke på polisens och brottsofferforskarnas egen tydliga statistik, har bara en fråga till polisen: Hur vågar ni?””

HÄR,

”– När det utbreda sexuella våldet mot kvinnor sällan får fokus i samhällsdebatter och resurser för att bekämpa det i stället dras in, känns detta plötsliga fokus på just män med viss bakgrund vilseledande och fel i sammanhanget. Avsikten verkar inte vara att bekämpa våldet mot kvinnor utan att vinna politiska poäng, menar både Moradi och Nissgili som har mångårig erfarenhet i kampen mot sexualiserat våld i Tyskland.”

HÄR,

”Rasism bygger ofta på fördomar och föreställningar om just andra kulturers sexualitet.
– Det är nästan parodiskt i dag. Vi har en berättelse om att västvärlden är så mycket bättre på jämställdhet och hbtq-frågor. Som om vi inte hade hatbrott och män som misshandlar sina fruar i Sverige, säger Bredström.”

HÄR,

”I spetsen går de med föreställningen att kvinnohatet bor i andra länder och att ”de” – muslimerna – nu kommer vällande över bron med ett för oss helt nytt problem.
Det är helt enkelt inte sant.
Alla män vet att det är fel att antasta kvinnor. Ändå sker det. Det görs på olika vis, utifrån olika föreställningar om vad som är accepterat, vad en man kan tillåta sig, komma undan med.
Men det är vardag.
Och i åtminstone mig finns ryggmärgsreflexen att undvika berusade svenska män i grupp.”

och HÄR:

”Moderatpolitikern Lars Beckman twittrade till exempel så här: ”Ni i twittervänstern som försvarar de män som tafsade och våldtog i Köln kan ni länka till när infödda svenska eller tyska män gjort motsv?” Det är bland det mest oförblommerat dumma och farliga jag läst om Köln. Att ursäkta övergrepp är oacceptabelt. Lika oacceptabelt är det att låtsas som om det inte finns ”infödda svenska eller tyska” personer som är del av exakt samma mönster som förövarna. Den gemensamma nämnaren är inte etnicitet, den är kön.”

Även feministiskt initiativ har gjort uttalanden, som i den HÄR artikeln av Linnea Bruno och Gudrun Schyman.

”Nationalism och stängda gränser är inte svaret. Vi håller med de tyska politiker som betonar att attackerna inte bör användas i rasistiskt syfte. Det sista våldsutsatta behöver är att användas av dem som annars aldrig engagerar sig mot våld. Inte sällan är det just de självutnämnda beskyddarna av Nationen som utgör det största hotet mot kvinnors rättigheter. Skiljelinjen går mellan demokratiska och odemokratiska värderingar, oavsett nationalitet.

Vi kan alla hjälpas åt – i det offentliga, på skolan, arbetsplatsen, på nätet, i det privata. Varje gång en vuxen säger till en flicka att pojken som slår henne ”bara är intresserad” bidrar hen till ofrihet och våld. Förövare tenderar enligt WHO att ha rigida och stereotypa idéer om kön. Ingen föds till förövare, men många tycks ha problem med att interagera utan att trakassera. Feminism är en frihetsrörelse som handlar om respekt och rätten att vara människa.”

En annan variant finns HÄR, skriven av Linnea Bruno, Linda Hiltman och Gudrun Schyman

”Vi välkomnar att alltfler män vågar stå upp mot sexismen, att alltfler av alla kön förstår att feminism är en frihetsrörelse som handlar om respekt och rätten att vara människa.”

Jag hoppas media tar ett djupt andetag och inser att det inte är vem som är förövaren som är viktigt utan vad förövaren gör och hur det kan förhindras. Utan att det ska ske på bekostnad av kvinnors rörelsefrihet och rätt till det offentliga rummet!

Ingrid Mårtensson
Ledamot Fi Jämtland

IMGP4055

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s