Studiecirkel

Nytt i partiprogrammet om utbildning

Vi har fått ett uppdaterat partiprogram, du hittar hela på hemsidan för Feministiskt initiativ. Eftersom vår virtuell studiecirkel utgår från partiprogrammet kommer jag att titta vilka ändringar och tillägg som gjorts i de kapitel vi redan gått igenom, innan jag fortsätter med de nya kapitlen! I dag går jag igenom förändringarna av kapitel D Utbildning.

Det jag tar upp här är det som tillkommit i programmet, så kolla gärna in det ursprungliga studiecirkelinlägget också, du hittar det HÄR. Om du vill lära dig mer om någon annan del hittar du alla inlägg HÄR.

En del nyheter i partiprogrammet om utbildning gäller flera skolsteg, till exempel vill Fi att lärare ska få ordinationsrätt.

När det gäller förskola ska Fi verka för att förskolor med papperslösa barn i en 6-årsgrupp ska ha laglig grund i att inte lämna ut uppgifter om dessa barn till Polisen eller Migrationsverket. Fi ska även verka för att papperslösa barn som går i grundskolan och gymnasiet ska ha fredad väg till och från skolan, det vill säga att polisen inte ska ha rätt att gripa dessa elever under deras väg till och från skolan.”

Högre utbildningar ska vara avgiftsfri och tillgänglig för alla. Möjligheten att studera ska inte vara beroende av individens ekonomi, hälsa, familjesituation, etnicitet eller funktionalitet. Utbildning är enligt Fi ingen handelsvara och Fi vill verka mot en kommersialisering av högre utbildning. 

Utifrån det ska Fi verka för att den högre utbildningen ska vara avgiftsfri för alla studenter, även för utomeuropeiska studenter och Fi ska verka för att Sveriges universitet och högskolor ska drivas i statlig offentlig regi, inte som privata stiftelser, eller dylikt.

Hur skulle det här påverka skolorna i vårt län? Hur fungerar ordinationer i dag i små skolor? Vad skulle det innebära för Mittuniversitetet och länet om utomeuropeiska studenter skulle kunna studera kostnadsfritt?

Läs på själv i det politiska dokumentet som du hittar HÄR och diskutera gärna i kommentarerna eller i vår studiecirkel på facebook HÄR.

Vi hörs!

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare

IMGP5355

 

 

2 tankar om “Nytt i partiprogrammet om utbildning

 1. Att det är betydligt fler kvinnor än män i högre utbildning är inget som Fi bryr sig om… Kvinnor i majoritet är kanske inte ett jämställdshetsproblem?

  Fi har ju många interna problem med sin ideologi:
  Det finns en rad märkligheter kring Fi:s agerande som jag ser det.
  1. Det finns tyvärr en likhet mellan Fi och Sd i argumentation och retorik. Fi ser män som ett kollektiv vad gäller ansvar och deras absoluta motsats ser invandrare som problemet. Fi gör bägge misstaget att generalisera. För Fi är det inget problem när det gäller män men samtidigt motsätter dom att Sd gör detsamma om invandrare…
  2. Fi har en styrelse som är politikens minst jämställda. Hur kan det komma sig att ett parti så präglat av jämställdhet hamnar där? Jag har pratat meden del Fi:are och jag får samma svar som Gudrun S själv får när hon kräver ett mer jämställt näringsliv. Att det är en styrelse utnämnd för sin kompetens och att det inte finns tillräckligt kunniga kvinnor/män. Det Fi inte accepterar som svar för andra använder dom själva.
  3. Fi säger att Gudrun S är ute i landet och ägnar dig åt folkbildning.
  Är det en absoluta sanningen Fi står för? Jag ser ingen öppen debatt inom feminismen. Kan Fi ge några exempel på detta så vore jag tacksam. Det hela verkar väldigt dogmatiskt.
  4. Vad ”erbjuder” Fi oss män? Jag har inte hittat ett enda politiskt förslag riktat för oss. Istället ger Fi en bild av att männen är en generell motståndare. Mannen skall omformas och patriarkatet skall stoppas. Matriarkatet kanske skall ersättas men då ta över en del av dess
  negativa delar som görs om till nåt positivt? För när kvinnor är i majoritet kan det plötsligt inte ifrågasättas. En grupp män är ojämställt medan en grupp kvinnor inte är det. Vi kan ta högre utbildning som ex. Varför engagerar Fi sig inte i frågan varför betydligt fler
  kvinnor än män går på högskola och universitet? Därför att Fi inte ser det som ett jämställdhetsproblem. Bara kvinnor kan vara utsatta för det. Tala om det så alla förstår.
  5. Att kulturskillnader existerar begriper väl alla som rest utomlands, även förhållandet män-kvinnor. Men Fi har svaret ”kön” på alla problem. Mannen alltså. Resten viftas bort. Om min svenska kvinnosyn
  är samma som den Argentina, Nepal eller på Mauritius så blir säkert forskare i sociologi förvånade.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sociologi

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s