Debattinlägg

Parlamentarism kontra aktivism

I veckan blev vi kontaktade av Länstidningen. De hade fått in en insändare som de ville att vi skulle svara på. Både insändaren och vårt svar publicerades i går, du kan läsa dem HÄR.

Med 1200 tecken som begränsning är det inte alltid så lätt att få med allt som vi önskar, men här på bloggen är utrymmet obegränsat, så jag tänkte utnyttja det genom att resonera om något annat som insändaren påvisar än den egentliga frågan den ställer. Så här inleds insändaren:

”Feministiskt initiativ (Fi) håller svansen högt i de flesta frågor. När det gäller de senaste kränkningarna av småflickor på badhus runt om i landet är de plötsligt knäpptysta.”

Vi är ett parti som inte ännu tagit plats i riksdagen och här i Jämtland ställde vi inte upp i valet 2014 vare sig till regionen eller till någon av kommunerna. Vi har ännu ingen parlamentarisk plattform att uttala oss eller driva våra frågor ifrån. Det känns lite udda att det är just vi som ska stå till svars för något som händer i ett badhus som drivs av kommunen.

Vi är inte knäpptysta, men vi har inte samma möjlighet som politiker i kommun, region och riksdag att göra oss hörda. Däremot behöver ”Mamma till badglad 10-åring” bara läsa vårt partiprogram för att se att det här är en fråga vi skulle vara väldigt aktiva i när vi har den parlamentariska platsen, även om vi inte särskiljer enstaka trakasserier i badhus från trakasserier i andra miljöer.

Om vi skulle uttala oss i varje enskilt fall skulle det kräva en gigantisk organisation, då det enligt statistik anmäls 24 fall varje dygn i Sverige. Ett i timmen året om. Det här är i sig fruktansvärt och något som vi självklart tycker ska motarbetas. Att däremot kräva av oss att vi ska uttala oss varje gång faller på sin egen orimlighet.

En ideell organisation som Fi Jämtland skulle inte mäkta med att kommentera alla, och vi är inte heller intresserade av att göra det. Vi väljer att rikta in oss på de strukturer som den här typen av händelser så tydligt visar upp, och kommer att göra det även när vi sitter i maktens rum. Vi tror på att förebygga, förändra och förnya istället för att reagera i efterhand.

Innan vi har den parlamentariska möjligheten att driva vår vision om samhället så bedriver vi aktivism. Vi anordnar studiecirklar, möten, demonstrationer. Vi deltar på pride och 8 mars evenemang. Vi skriver debattartiklar och på sociala medier. Vi använder oss av alla kanaler vi har tillgång till för att visa hur vi ser på världen och hur vi skulle vilja att världen såg ut.

Att ”Mamma till badglad 10-åring” tycker att vi borde uttala oss betyder att vi är duktiga i vår aktivism. Vi lyckas synas och höras trots att vi inte har någon formell makt i samhället – än.

Jag skriver här som vi gjorde i vårt svar på insändaren:

Vi skulle gärna driva de här frågorna även parlamentariskt, så om ni går med i Fi och/eller väljer in oss i styrande organ under nästa val lovar vi att det kommer att ge effekt!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP5380

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s