Debattinlägg

Undermålig utredning

Den 1 februari kom enmansutredningen av Maartin Valfridsson som handlar om hur det svenska samhället ska hantera EU-medborgare, ofta romer, som kommer till Sverige på flykt undan fattigdom, diskriminering och antiziganism i sina hemländer. Valfridssons rekommendationer till samhället innefattar bland annat att kommuner inte ska erbjuda barn till utsatta EU-medborgare skolgång, inte heller legala boendealternativ och utredaren uppmanar allmänheten att inte skänka pengar för att på så sätt stävja tiggeri. 

Utredningen får massiv kritik av flera tunga aktörer inom rörelsen för mänskliga rättigheter. Civil Rights defenders har skrivit ett öppet brev till regeringen som du kan läsa i sin helhet HÄR. De skriver bland annat:

Det är anmärkningsvärt att slutredovisningen inte tar avstamp i ett människorättsperspektiv, trots att det är situationen för en av de allra mest utsatta grupperna i Sverige som behandlas. Vi är oroade över att kommuner, landsting och länsstyrelser nu kan komma att utforma insatser för denna utsatta grupp med stöd av en bristfällig tolkning av svensk lag och en direkt felaktig läsning av EU-rätten.”

Rädda barnen menar att utredningen bryter mot barnkonventionen, du kan läsa deras pressmeddelande HÄR. De skriver bland annat:

”- Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning. Så frågan är hur vill regeringen ta ett ansvar för de barn som befinner sig i Sverige idag. Att göra Sverige till ett ogästvänligt land genom att inte tillgodose barn deras rättigheter är inte ett värdigt sätt att behandla minderåriga EU-medborgare i utsatta livssituationer.”

Skolverket tog upp frågan om alla barns rätt till skola redan för ett år sedan, läs HÄR, men har fortfarande inte fått svar på sin skrivelse. I skrivelsen står bland annat:

”Skolverket ser allvarligt på det uppkomna läget. Barn har enligt barnkonventionen rätt till utbildning och det är viktigt att det är tydligt när denna rätt inträder i de fall då barn vistas tillfälligt i Sverige. De aktuella barnen är dessutom ofta såväl ekonomiskt som socialt utsatta, vilket ytterligare understryker allvaret i situationen.”

Även Nätverket för romska EU-medborgare står frågande inför utredningens rekommendationer, läs HÄR. De skriver till exempel:

”Många av oss som försökt motverka hetsen mot dessa EU-medborgare har påpekat att det problemet enkelt skulle kunna lösas om besökarna blev anvisade något ställe där de lagligt skulle kunna ordna sin övernattning. Vi har hänvisat till internationella rättighetsnormer som föreskriver att alternativ normalt ska erbjudas när en vräkning bedöms nödvändig.

Faktum är att flera kommuner, däribland Helsingborg, Lund och Gotland, har lyckats finna enkla men människovärdiga lösningar för övernattningar. Det har skett i samverkan med frivilliga organisationer. Den attityden är förstås särskilt angelägen i det bistra väder som nu råder över landet.

Vi har med förvåning noterat att Martin Valfridsson, den nationelle samordnaren om de besökande EU-medborgarna, har intagit en annan hållning. Han talar om »nolltolerans« och avråder kommuner från att organisera alternativ efter avhysningar. Vi ifrågasätter om sådana utspel verkligen rimmar med regeringens direktiv om att han skulle »sprida kunskap om EES-medborgarnas rättigheter« och beakta »det skydd som följer av den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna«.”

Aaron Israelson, journalist och tidigare chefredaktör för gatutidningen Faktum skriver om det absurda i att dels inte låta barnen gå i skola här och dels rekommendera att inte ge pengar till de som tigger, du kan läsa artikeln HÄR. Han skriver:

”På många håll i Rumänien och Bulgarien får de föräldrar som tigger utomlands råd att skicka sina barn till skolan. Även om skolan på papperet är avgiftsfri kostar transporter, rena och hela kläder, mat, anteckningsblock, pennor och skolböcker dyra pengar. Man uppskattar den faktiska kostnaden för ett rumänskt barn att gå i skola till 150 euro i månaden. 

”Det är för barnens skull vi tigger”, säger lejonparten av de fattiga romerna i den svenska gatubilden. Återigen: de investerar i framtiden.”

Om du vill läsa fler texter om det här kan du till exempel läsa HÄR, HÄR, HÄR och HÄR.

Fi har kommenterat utredningen, läs HÄR, och konstaterar bland annat:

”Martin Valfridsson och Åsa Regnér säger att lagen ska gälla lika för alla. Men faktum kvarstår, vi har människor som riskerar att svälta och frysa ihjäl i Sverige för att de förvägras hjälp. Med Valfridssons slutsatser kan vi räkna med att kommer fortsätta vara så”

Hans Abrahamsson, docent i freds och utvecklingsforskning, uttrycker faran med den här människosynen i en debattartikel som du kan läsa HÄR. han skriver bland annat:

”Samhällsklimatet i Sverige har hårdnat. Främlingsfientligheten och hatbrotten ökar och många människor har anledning att känna sig otrygga. Hur vi väljer att bemöta de utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige har inte bara betydelse för dessa enskilda individer. Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i. Om vi inte upprätthåller synen på människors lika värde och rättigheter som vi hittills har tagit för given så kommer det att påverka vårt samhälle i grunden.”

Jag vill uppmana Åsa Regnér att tillsätta en ny utredning och ge dem direktivet att göra om och göra rätt! De rekommendationer som Valfridsson ger är inte värdigt ett så rikt land som Sverige!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP5383rev

En tanke på “Undermålig utredning

  1. Pingback: Romernas minnesdag av Förintelsen | Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s