Aktuellt / Pepp

Vi börjar nosa på kommunpolitik

I vår studiecirkel har vi ett stående inslag, vi inleder med att titta på vad som är aktuellt i regionen och kommunerna i Jämtlands län. Vi diskuterar hur vi kommer att ställa oss i frågorna när vi kommer in i regionen och kommunerna, för eller emot. Vi funderar även på om det är frågor som intresserar oss som inte alls diskuteras i dag, men som vi kommer att se till att de får plats, när vi sitter i länets kommuner och i regionen.

I går plockade vi fram ett urval av den senaste tidens artiklar om kommun- och regionpolitik runt om i länet:

Politiker håller öppet hus om skidtunnel i Gällö, läs HÄR.

”I slutet av januari var det tänkt att Bräcke kommun skulle fatta beslut om skidtunneln och dess finansiering men det sköts upp eftersom beslutsunderlaget var för dåligt.

Knäckfrågan för Mid Sweden ski park är just hur det ska finansieras, den totala kostnaden är beräknad till 36 miljoner och länsstyrelsen står för 15,6 miljoner av den summan tillsammans med Region JH.”

Unikt asylprojekt i Åre, läs HÄR.

”Asylsökande ska få en möjlighet att introduceras i det svenska språket redan i asylprocessen. Det är syftet med ett unikt projekt som nu lett till att närmare 800 personer kan få lära sig svenska av frivilliga volontärer i Åre kommun.”

JO-anmälda Ragunda ser över arbetsgången för medborgarförslag, läs HÄR.

”Det här har inte hanterats rätt på flera år, vilket har lett till att ärenden ramlat mellan stolarna. I det nya kommunfullmäktiges presidium ska vi se till att det blir ordning och reda på det torpet, säger Jim Salomonsson (S), kommunfullmäktiges ordförande i kommunen.”

Svegs hälsocentral betalade drygt 12 miljoner för inhyrda läkare 2015, läs HÄR.

”Vi har ju ett ansvar att hålla i gång ett antal läkarområden. När det fattas fasta läkare blir det nödvändigt att stoppa in vikarier. Det går ju inte att bedriva sjukvården annars, säger Anna Granevärn.

Vad innebär det för patienterna?

– I sämsta fall att man inte får träffa samma läkare när man kommer nästa gång. I de fall det fungerar lite bättre har vi ju lyckats ha samma stafettläkare som återkommer med jämna mellanrum och har sina patienter som denne träffar. I de fall när vi inte lyckats få in någon vikarie innebär det ju längre väntetider och sämre tillgänglighet.”

Modulhus för ensamkommande blir av i Krokom trots protester, läs HÄR.

”Inom politiken har vi varit helt sams om att vi ska ställa upp på det här, säger Jan Runsten.

Vad säger ni om invändningarna?

– Det har ju klagats men det måste finnas skäl. ”Det skymmer utsikten” och liknande kommer på nästan alla bygganden. Spekulationer om att det eventuellt kan bli bråk och sådant är ju inget man vet. Sådana invändningar är inget som man kan rätta sig efter. Det är ju samma formuleringar som kommer när det byggs privatbostäder. Alla vill att det ska byggas men inte bredvid mig, säger Jan Runsten.”

Flyktingboende på Jamtli, läs HÄR.

”Jamtli kommer att äga de nya husen, men Östersunds kommun ska hyra dem av oss. Kommunen hyr i sin tur ut lägenheterna till Migrationsverket. Den här verksamheten ska ingen tjäna på, utan skulle det bli en slant över så går den i direkt i verksamheten, säger Anders de Sinegube.”

VAB i länet, läs HÄR.

”En ny sammanställning från Försäkringskassan visar att endast 39 procent av vab-dagarna tas ut av män i Jämtlands län medan kvinnor tar ut 61 procent av dagarna.

Med den fördelningen så ligger Jämtland ändå i toppligan.”

Vi kan förstås inte veta vilka frågor som är aktuella när vi sitter i ledande organ, och i det här fallet vet vi egentligen för lite om frågorna för att kunna uttala oss. Men i våra diskussioner var vi överens om att åtgärderna för att underlätta för asylsökande och flyktingar hade vi självklart stöttat. Att medborgarförslag uppmuntras och hanteras korrekt är också viktigt för oss, eftersom vi tror på att demokratin blir mer levande och engagerande om alla har möjlighet att vara med och påverka även mellan valen.

När det gäller skidtunnel hade vi troligtvis velat diskutera vad den alternativa användningen av kostnaderna kan vara. Finns det andra områden i kommunen som är eftersatta som behöver pengarna? Finns något vi kan göra som kan komma fler till del än skidåkare och turismnäringen? Hur miljövänligt är det att använda energi till att kyla ner en tunnel för skidåkning på vintern? Beroende på svaren på våra frågor kanske vi varit för, kanske emot byggandet.

När det gäller vilken förälder som stannar hemma med barnen är det självklart för oss att även regionalt och kommunalt arbeta för ökad jämställd fördelning mellan föräldrarna, på de sätt som det går att göra. Mesta delen av vår diskussion använde vi till stafettläkare, som är ett genomgående problem i hela länet. Vi skulle förespråka krafttag för att få läkare och annan personal att vilja stanna kvar och få fast anställning inom vården i länet, och hade flera goda idéer för hur det skulle kunna genomföras. Det kommer att bli intressanta debatter, diskussioner och motioner för oss efter nästa val!

Häng på du med! Studiecirkeln går var tredje vecka, du ser var, när och om vad i fliken ”På gång” nedanför headern ovan. Bli medlem HÄR eller fortsätt vara medlem genom att betala din medlemsavgift för 2016, hur du gör hittar du HÄR. Extra viktigt nu eftersom du som är medlem snart får inbjudan till årsmötet, som är den 17 mars, och för att ha rösträtt på det behöver du betalt din medlemsavgift senast två veckor innan. Vill du engagera dig mer aktivt kan du nominera dig själv till styrelsen, vi behöver nya krafter dit, maila din nominering till jamtland@feministisktinitiativ.se

Vi ses!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP5497

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s