Aktuellt

Vad går att göra mot vardagsrasism?

Som många av er säkert märkt blir det mer och mer vanligt att människor bland oss uppmärksammar hur de upplever rasism i vardagen. Eftersom Feministiskt initiativ är ett parti som står för antirasism skulle vi inom Fi Jämtland vilja belysa det här på olika sätt och diskutera hur vi kan motarbeta det som vi kallar vardagsrasism. Det här kan vi göra på olika sätt.

Dels kommer vi i det här inlägget, samt även på facebook och på instagram, be jämtar att skicka in sina berättelser om vardagsrasism. Berättelserna kommer att skrivas om så de blir anonyma och därefter publiceras här på facebook och på instagram.

Dels kommer vi att skriva ett antal blogginlägg där vi dels försöker reda ut begreppet rasism, strukturell rasism och vardagsrasism, analysera det vi ser händer i dag samt komma med tips och råd hur vi alla kan vara med och förändra det här.  

Dels kommer vi att dela artiklar, här, på facebook och på twitter, om andra som visar på problematiken och som kommer med råd om hur vi kan agera för att tillsammans få till en förändring.

Vill du vara med och hjälpa oss? Bra, det här är vår förfrågan om berättelser:

”Sverige i dag har en mer öppen och uttalad rasism än vi är vana vid. Ingen vill kalla sig rasist, men många idag agerar rasistiskt i sin vardag. Rasism är inget du är utan något du gör.

Med en stor mängd människor i världen som flyr och en politik med syftet att hindra behövande att komma till Sverige, verkar flera tro att det är fritt fram att döma människor enbart utifrån ytan, och att dessutom uttala sina tankar högt.

Många jämtar upplever rasism i vardagen men de berättelser vi får se kommer oftast från storstäder och södra Sverige. Det betyder inte att Jämtland är förskonat. För att kunna motarbeta detta behöver vi först visa upp vad som sker här och nu.

Vi i Fi Jämtland vill ställa rasisterna till svars för deras handlingar och där behöver vi er hjälp. Du som upplever rasism personligen eller ser andra som får rasism riktad emot sig, maila din berättelse till jamtland@feministisktinitiativ.se. Vi ändrar i texten så att personerna i den får förbli anonyma och publicerar den sen på facebook och på instagram.

Utöver era berättelser kommer vi att ha en serie inlägg, på blogg och facebook, där vi förklarar begrepp, analyserar vad som händer och ger tips och råd för dig som vill vara med och förändra.”

Häng på, vi gör det tillsammans!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP5804

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s