Aktuellt / Information

Nu laddar vi för Internationella kvinnodagen

Och ladda går att göra på olika sätt. Ett sätt är förstås att lägga extra tid på att sätta oss in i aktuella internationella frågor som påverkar kvinnor i världen. Det gör vi med en studiecirkelträff på måndag nästa vecka. Välkommen att komma dit!

Studiecirkelträff, måndag 29 februari, klockan 1800-1900, studiecirkel om feministisk politik för internationella kvinnofrågor. Vi håller till i ABFs lokaler, på Midgårdsgatan 8 i Östersund och avslutar med en gemensam fika.

När studiecirkeln är klar övergår vi till medlemsmöte för att planera vårt deltagande på Regionens evenemang med anledning av Internationella kvinnodagen.

Medlemsmöte, måndag 29 februari, klockan 1900-2000, planering inför evenemang på Storsjöteatern den 6 mars. Vi börjar med att fika och sen planerar vi deltagandet och schemalägger vem som gör vad under dagen.

Men förberedelser är inte bara att läsa på eller att fördela arbetsuppgifter, det handlar oxå om att skapa. Vi skapar prylar att sälja under dagen eftersom föreningen är i ständigt behov av pengar. I det här fallet handlar det om att försöka få in tillräckligt med pengar för att åtminstone täcka våra kostnader för deltagandet. För att göra det har vi under året skapat ett armband och nyckelringar. Vi tar 20 kronor per pryl, där hälften går till material och hälften till Fi Jämtland. Vi får se vad vi lyckas få ihop.

Hittills finns bland annat det här:

16478_10205336644068976_8024305822524521019_n

Regnbågsarmband i olika utföranden

IMGP4951rev

Ett gäng maskotar, varav en hel del är nyckelringar

20160223 pimpat

Rosa feministarmband och rosa feministnyckelringar

20160223 pärla13

Vi har med hjälp av krympplast tillverkat F!-pärlor för att fästa på nyckelringar och armband.

Om du vill bidra kan du lätt skapa dina egna armband och maskotar/nyckelringar.

Armbanden görs bäst på elastisk tråd så de passar alla och inte kräver montering av lås. Det är OK med billiga plastpärlor, det blir lika fint med dem. Om du vill göra feministarmband ska det övervägande vara rosa/lila pärlor, gärna mer knalliga cerise. Vill du göra regnbågsarmband kan du använda vilka färger du vill, men någonstans på armbandet ska det komma pärlor i följande färgordning: röd, orange, gul, grön, blå, lila. Lägg gärna in någon fin amulett, som peacemärket eller kvinnotecken.

Om du vill göra maskotar kan du använda resttyger som du har hemma, kanske något trasigt plagg som kan få nytt liv. Enklast är det att sy i tyger som är lite elastiska, men det fungerar även med andra tyger. Rita din maskot på tunt papper, till exempel bakplåtspapper. Lägg tyget räta mot räta och nåla fast ditt mönster direkt på. Sy med en smal sick-sacksöm efter ditt mönster, kom ihåg att lämna en öppning för att vända din figur rätt och sen stoppa den. När du sytt klart kan du enkelt riva loss ditt mönster från tyget. Vänd din maskot med rätsidan utåt, stoppa med något mjukt. Billigast är att köpa IKEAs kuddar och använda fyllningen. Ta det du har hemma, kanske någon kudde som inte längre behövs. Sy ihop för hand. Dekorera om du vill det och sy fast en nyckelring om du vill det. Klart!

Ta med till medlemsmötet eller till evenemanget den 6 mars för att sälja. Om den säljs får du 10 kronor tillbaka för materialet.

Vi gör det tillsammans!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

4 tankar om “Nu laddar vi för Internationella kvinnodagen

 1. 1. Den stora orättvisan är att män lever kortare än kvinnor i genomsnitt.
  Varför tar inte FI upp detta?

  2. Dubbelt så många män tar livet av sig än kvinnor.
  Inget hörs heller ifrån FI om detta.

  Och ni firar kvinnodagen med gott samvete?

  Gillad av 1 person

  • Kul att du är så engagerad i mäns hälsa. Ta gärna upp det när du engagerar dig på Internationella mansdagen (19 november) som bland annat fokuserar på mäns och pojkars hälsa.

   Vad gäller männens livslängd så tog Gudrun Schyman upp det häromdagen i en artikel (http://www.expressen.se/debatt/maste-bli-enklare-for-kvinnor-att-komma-hit/), hur männen nu lever längre och snart blir lika gamla som kvinnor. Att män inte lever lika länge brukar annars ses som en naturlig utveckling. Det föds mer pojkar än flickor, men männen dör tidigare och det har gjort att andelen kvinnor och män i världen varit 50/50. När männen nu lever längre så blir det fler män än kvinnor i världen och i Sverige, vilket ses som ett problem av många.

   Män tenderar i mindre utsträckning än kvinnor att söka vård och ohälsosamma levnadsvanor är vanligare bland män än bland kvinnor, vilket kan förklara den skillnad som fortfarande finns. Forskning har visat att män underdiagnosticerar sin hälsa, dvs. uppger att de mår bättre än de gör, i synnerhet beträffande psykisk hälsa, till exempel depression. Det leder till att de söker vård senare än vad kvinnor gör och det är något som påverkar dödligheten.

   Vad gäller självmorden så driver Fi en nollvision mot självmord och vill ha mer resurser till den psykologiska och psykiatriska vården. Förutom en upprustning av den vård som tar hand om människor med psykisk ohälsa eller psykiatriska diagnoser bör utbudet bli större av yrkespersoner, som innehar psykologisk kompetens med grundutbildning från godkända utbildningar och som omfattas av högkostnadsskyddet.

   Många av hälsoproblemen och dödsorsakerna som män utsätts för går att härleda till en snäv mansroll som skapas av det patriarkat som feminister bekämpar, så jag hävdar att vi visst arbetar för att förbättra även för män. Men de frågorna kan vi driva på mansdagen, nu handlar det om den internationella kvinnodagen, 8 mars.

   Internationella kvinnodagen är ett givet tillfälle för Fi att lyfta säkerheten för de mest utsatta människor i vårt samhälle. Fi vill skapa säkra
   asylvägar, öppna konsulat och beskickningar, öka antalet flyktingar via UNHCR, samt göra det enklare för kvinnor och barn att komma hit. Samtidigt är hållbar utveckling en förutsättning för människors välfärd och säkerhet.Många människor lever under förhållande som präglas av våld, osäkerhet, fattigdom,sjukdom, miljöförstöring och naturkatastrofer. Kvinnor deltar sällan i väpnade konflikter,men är som mest utsatta för det våld som följer. Fi vill nationellt och internationellt verka för konfliktlösning på icke-militär grund. Det är en kamp som har förts av kvinnor överallt i världen. För miljö, demokrati och mänskliga rättigheter!

   Gilla

 2. Så länge skillnaden är så övervägande stor som den är behöver vi jobba extra mycket för att lyfta fram ovanstående problematik. Ingen önskar väl att våldet varken mot kvinnor eller män fanns, lika mycket som Feministiskt initiativ.
  Däremot önskar en ju att fler partier vågar gå lika långt som vi i dessa mål.
  Men gemensamt har vi 8 mars.
  All kärlek i väven till all där ute som för denna kamp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s