Debattinlägg

Polisen i Östersund är med och skapar våldtäktskultur

Lagom till 8 mars 2016 visar polisen i Östersund att vi är långt ifrån det jämställda samhälle dagen vill hjälpa oss att uppnå. Efter att det i Östersund under kort tid (20 februari till 6 mars) skett flera olika former av överfall på flickor och kvinnor (ofredanden, misshandel och våldtäktsförsök) går polisen ut i en presskonferens och uppmanar kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten, speciellt inte om de varit på krogen och är påverkade. (Läs i ÖP HÄR och i LT HÄR)

Kommunen reagerar på polisens uppmaning, och menar att det här inte kan vara lösningen. Vad ska de kvinnor som arbetar natt inom vård och hemtjänst göra, undrar Kommunalrådet. Kvinnojourerna tycker vi ska få informationen, men att det är oacceptabelt att uppmana kvinnor att vi ska bli inskränkta i vår frihet.  (Läs på SVT HÄR och i ÖP HÄR)

Vi inom Fi håller med kommunalrådet och kvinnojourerna. Självklart ska vi få informationen, polisen ska inte mörka att det här ske, men att uppmana kvinnor att undvika vara ensamma ute efter mörker är dels att allvarligt inskränka på vår frihet och våra mänskliga rättigheter, dels innebär det återigen att ansvaret för mäns oförmåga att följa lagar och respektera kvinnors rättigheter läggs på oss kvinnor.

Dessutom innebär polisens uppmaning att kvinnor stannar i sina hem, vilket för många av oss, absurt nog, kan vara farligare än att vistas ute på stan ensam under natten. När det gäller våld, misshandel och sexuellt våld är vi kvinnor mest utsatta i vårt hem, av vår partner och andra närstående. Brottsförebyggande rådets statistik är tydlig: I tre av fyra fall är den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan. I genomsnitt 20 kvinnor misshandlas till döds varje år av en närstående, och i 17 fall är gärningsmannen en man som de har eller har haft en relation med. Dödligt våld i nära relationer är ofta resultatet av en längre tids våldsutövning.

Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet. Det yttersta ansvaret för säkerställandet av denna rättighet har staten, och särskilt polisen. Mäns våld mot kvinnor är ett grundläggande demokratiproblem. Kvinnors rädsla för våldtäkt begränsar rörelsefriheten i det offentliga rummet.

Frågan om våldtäkt betraktas ofta som ett folkhälsoproblem, vilket innebär att maktanalysen till stor del försvinner. Våldet kopplas alltför ofta till individen och förklaras med ”otyglad manlig sexualitet”, personlighetsstörningar, alkohol och droger. Det är viktigt att istället förstå att det handlar om att utöva makt genom att våldföra sig på kvinnors kroppar. Ytterst kan våldtäkt även förstås som ett demokratiproblem genom att hotet om att utsättas för våldtäkt begränsar många kvinnors vardag och inskränker deras rörelsefrihet. På detta sätt handlar förekomsten och hotet om våldtäkt om människors skilda handlingsutrymme, medborgarskap och frihet. 

Det som sker just nu är alltså att ett antal män tagit sig friheten att utöva sin makt genom olika former av anfall på flickor och kvinnor. Men det är samhället genom polisen som väljer att begränsa vår rörelsefrihet. Det är polisen som förminskar vårt handlingsutrymme och vår frihet. Vad händer om kvinnor väljer att ändå gå ensamma efter mörkrets inbrott, till exempel de som arbetar natt och ska ta sig till och från sin arbetsplats? Om de kvinnorna blir överfallna? Oavsett vad polisen säger sig mena och hur vi väljer att tolka det så kommer det finnas personer som anser att de kvinnorna bär ansvaret för att de blev överfallna. Tyvärr är det så samhällets syn på kvinnor ser ut.

Vi är själva ansvariga för det våld vi utsätts för. Så ser det bara ut vid mäns våld mot kvinnor. Inga andra brottsoffer anses skyldiga till det de utsätts för, bara kvinnor. Det är det som brukar kallas en våldtäktskultur, och polisen i Östersund visar dagen före den internationella kvinnodagen att vi alla lever i en våldtäktskultur

Så, vad kunde polisen gjort istället för att uppmana oss kvinnor att hålla oss inne eller bara röra oss i grupp?

De kunde tydligt markerat att män inte har rätt att bete sig så här, och utökat sin närvaro i centrum.

Lika gärna som att de ber oss kvinnor att stanna hemma kunde de be män att sluta misshandla kvinnor. Hur kommer det sig att vi förväntar oss att kvinnor ska följa den första uppmaningen men inte att män ska följa den andra?

De kunde infört utegångsförbud för alla män istället. För i praktiken är det ett utegångsförbud de nu inför för kvinnor. Visst, de kommer inte att häkta oss om vi är ute efter 21.00, men, om vi överfalls är det vårt eget ansvar, polisen har gjort sitt.

Om de verkligen ville minska mäns våld mot kvinnor kunde de ha uppmanat kvinnor att inte ingå romantiska relationer med män över huvud taget, eftersom det är i en relation kvinnor verkligen hamnar i riskzonen.

Men, framförallt, polisen behöver inte uppmana oss kvinnor att vara försiktiga, inte gå ensamma kvälls- och nattetid, inte bli för påverkade, inte klä oss för utmanande, helst gå med nyckelknippan i handen, vara vaksamma på om män följer efter oss, försöka gå där det är som ljusast, ständigt vara vaksam med öron och ögon och hålla koll på omgivningen. Vi gör redan allt det, sorgligt nog, eftersom vi alla är smärtsamt medvetna om att vi lever i en våldtäktskultur där vi själva är helt ansvariga för det våld män utsätter oss för.

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP5808

 

7 tankar om “Polisen i Östersund är med och skapar våldtäktskultur

 1. Jag anser att det är lite orättvist att ensidigt kritisera Östersunds polischefs Stephen Jerands uttalande om att kvinnor ska vara försiktiga när de går ut (med anledning av de ökade överfallen.).

  Stephen Jerand vet när han säger detta, att han inte kan garantera kvinnors säkerhet på gatorna även om han ”kommunicerar” sig blå i ansiktet eftersom staten och stockholmsledningen har tagit ifrån honom resurserna.

  Därför, är den kortaste vägen att omedelbart få effekten att ingen ytterligare skadas, att säga det han säger på det vis han säger det nu och det vet han.

  Det är inte Polischefen i Östersund som ger upp, är blek och defensiv (han har stått på barrikaderna för Jämtland under hela sin karriär) utan han säger detta för att han är tvungen.

  Vissa helger finns det bara två polisbilar i tjänst i hela länet, på en yta stor som Skåne och han måste lösa detta omedelbart, denna vecka, så att inga fler kommer till skada. Så jag anser det helt naturligt att han rekommenderar kvinnor att vara extra försiktiga.

  Dessutom är uttalandet bra ut en annan vinkel: det sätter brännfokus på att problemet är manligt JUST på Internationella kvinnodagen.

  Det är ett bra debattbränsle. Kolla vad vi diskuterar det idag! Det kan nästan inte bli bättre om man vill väcka politiker och samhälle för att få förändring.

  Men det är är inte Polischefen Stephen Jerands fel, det är Polisens moderorganisation i Stockholm, och Sveriges politikers ansvar att se till att han har de verktyg han behöver för att skydda medborgarna.

  De resurserna har han inte idag.

  Gilla

 2. Pingback: Arga Tanten och Systrarna Strul diskuterar våldtäktskultur | Feministiskt Initiativ Jämtland

 3. Pingback: Hur ska kvinnor kunna känna sig trygga? | Feministiskt Initiativ Jämtland

 4. Pingback: Rättspolitik | Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s