Aktuellt / Debattinlägg

Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering

I dag visar jag ett urval av texter med bäring på dagen och veckan. Först ut är Fi Eskilstuna i en Facebookstatus.

”Idag börjar solidaritetsveckan. Den inleds med denna måndag den 21 mars som är den Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering.
Dagen instiftades till minne av massakern i Sharpville, Sydafrika, där 69 människor sköts ihjäl av polisen under protester mot apartheid. FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering trädde i kraft 1969 och i dag har majoriteten av världens länder anslutit sig till konventionen som fastställer alla människors lika rättigheter.

Sverige anslöt sig till den utan reservationer. Trots det har vi fått återkommande kritik från FN:s rasdiskrimineringskommitté, som bevakar att staterna följer konventionens bestämmelser, för att inte leva upp till våra åtaganden. I sin senaste rapport om Sverige noterar FN:s kommitté med oro att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka. Sverige tar inte FN-rekommendationen om att förbjuda organisering på rasistiska grunder på allvar. Samhället lägger i dagsläget större kraft på att skydda nazistiska och rasistiska organisationer än att motarbeta dem. FN uttrycker även missnöje med att Sverige inte har en nationell institution som övervakar mänskliga rättigheter.

Feministiskt initiativ delar FN:s rasdiskrimineringskommittés uppfattning och är djupt oroade över normaliseringen av rasism, nazism och fascism som eskalerat de senaste åren. I en tid då rasismen breder ut sig måste vi stärka arbetet med de mänskliga rättigheterna.

Kritik som feminismen som organisation får är att den är ett VIP rum för vita eller white-passing kvinnor. Den exkluderar stora delar av kvinnors berättelser, på grund av att de inte är vita kvinnors berättelser. Det minsta en kan göra idag som jag tror gör stor skillnad i slutändan är att backa och lyssna. 

Några av många konton på instagram att följa:
https://www.instagram.com/makthavarna/?hl=sv
https://www.instagram.com/aluochh/
https://www.instagram.com/amat_levin/
https://www.instagram.com/svartkvinna/

Två böcker:
Svart hud – vita masker, av Frantz Fanon
Svart kvinna, av Fanna Ndow Norrby

Vardagsrasism är allas ansvar. En börjar med sig själv.”

Viktoria Kawesa och Gudrun Schyman publicerades i dag med en artikel i Feministiskt Perspektiv, du kan läsa den HÄR.

”Det finns en vithets- och västerländsk norm som ger luft åt rasism. Rasistiska uttalanden, även från folkvalda politiker är något som återkommer kontinuerligt. Rasistiska strukturer påverkar människors materiella villkor, deras trygghet, delaktighet, inflytande. Deras tillgång till makt. Den strukturella rasismen och den etniska diskrimineringen visar sig på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, i hälso- och sjukvården samt i skolan. Den politiska retoriken i Sverige blir en del av att normalisera rasism och diskriminering.Vi måste bryta synen på rasism och rasideologier som något som tillhör de högerextrema.”

”I Sverige har vi ingen brottsrubricering mot hatbrott, utan de brotten ingår i hets mot folkgrupp och olaga diskriminering samt är grund för straffskärpning. Dessutom så anmäls inte alla hatbrott och alldeles för sällan leder de anmälda brotten till åtal vilket gör att tanken med hatbrottslagstiftningen urholkas. Kommissionen mot antiziganism har bland annat gett Diskrimineringsombudsmannen (DO) kritik för att romers anmälningar faller bort och inte leder till åtal. Kommissionen påpekar även att myndigheter helt enkelt inte förstår att det som sker är ett hatbrott och på så vis inte går vidare med det.”

”Vi måste bryta synen på rasism och rasideologier som något som tillhör de högerextrema, när det i själva verket genomsyrar hela samhället. Som när en afrosvensk politiker blir uppsökt och knivskuren i sitt hem och nätet svämmar över av fördömande kommentarer – mot den utsatte. Som när attacken mot en romsk kvinna inte leder till åtal men istället till ytterligare attacker nästa dag. Som när en före detta statsminister uttalar sig om sin egen upplevelse av att känna sig trängd när han möter människor som tigger – istället för att problematisera de strukturer som skapar och upprätthåller ett vi- och dom-tänkande.”

Även Sissela Nordling Blanco har en artikel med i Feministiskt Perspektiv, läs hela HÄR.

”Trots att Sverige anslutit sig till FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering får vi upprepad kritik från FN:s rasdiskrimineringskommitté för att inte leva upp till våra åtaganden. Enligt FN:s konvention ska det vara förbjudet att uppmana till rasdiskriminering, och det ska inte heller vara tillåtet att engagera sig i rasistiska organisationer. Men gång på gång ser vi hur rasister tillåts ta över Stockholms gator och torg.

Rasisternas närvaro i det offentliga rummet utgör ett allvarligt hot mot demokratin, yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna. Hotar och begränsar alla som är föremål för deras hat och våld. Det påverkar inte bara människor som för tillfället söker sig till Sverige eller nyanlända flyktingar. Det påverkar alla rasifierade som lever här, och få konsekvenser in på bara skinnet för stora delar av vår befolkning; hbtq-personer, afrosvenskar, romer, judar, muslimer och rasifierade, men även politiska motståndare så som feminister, antirasister och antifascister.”

”För det är en mörk tid vi lever i. Rasismen breder ut sig här, i Sverige och runt om i Europa. Nu är det viktigare än någonsin att vi vänder utvecklingen. Vi måste blicka framåt och diskutera vilket samhälle vi vill leva i. I dag är det den internationella dagen mot rasism. En dag som handlar om att gå ihop och kräva sina rättigheter. Tillsammans kan vi sätta antirasistisk feminism på den politiska agendan och skapa ett samhälle där rasifierade personer inte bara kan överleva, utan faktiskt leva fullt ut.”

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP6148

 

Annonser

En tanke på “Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering

  1. Pingback: Verksamhetsberättelse 2016/2017 | Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s