Aktuellt

International Transgender Day of Visibility

I dag är det International Transgender Day of Visibility, instiftat som en motpol till Transgender Day of Remembrance.  Medan Transgender Day of Remembrance är till för att sörja de transpersoner som årligen mister livet på grund av hat brott så är Transgender Day of Visibility till för att fira alla transpersoner och samtidigt påminna om den diskriminering som transpersoner utsätts för. 

Idag begränsas många av cisnormen genom bland annat trakasserier, ifrågasättande, nedvärderande och våld. Det leder till stor psykisk ohälsa, som resulterat i att 1/3 av alla transpersoner någon gång försökt eller övervägt att ta sitt liv. Feministiskt initiativ driver en politik som inte utgår från en cisnorm, och som säkerställer transpersoners rättigheter och behov.

Därför jobbar Feministiskt initiativ för:

• Ett normkritiskt perspektiv i undervisningen och elevhälsan som skapar en skola som inte reproducerar stereotypa föreställningar kring kön eller könsidentitet

• En rättvis sexualundervisning som vänder sig till alla i klassrummet och speglar verkligheten

• Att sexualundervisningen likställs med andra läroämnen och finns med tydligare i läroplanen och lärarutbildningen

• Att alla skolor ska ha en kurator, sjukskötare och skolläkare för att unga lättare ska kunna tala om sin ohälsa och för skolan att arbeta för en trygg och jämlik skolgång, för alla

• En kartläggning av transpersoners villkor på arbetsmarknaden, eftersom den är mer utsatt än den för ex cispersoner

• Kompetensutveckling i bemötandefrågor för ledare och tränare inom idrotten för att motverka diskriminering

• Könsneutrala omklädningsrum är ett måste för att skapa ett idrottsliv alla kan ta del av

• En jämlik transvård över hela landet – väntetider, bemötande och kompetens får inte variera på grund av bostadsort

• Att transvården för icke-binära ska förbättras. Transvården får inte präglas av en normativ syn på kön, det ska vara varje människas rätt att själv bestämma över sin kropp

Här kommer några enkla tips för att vara en god allierad med transpersoner (från Vardagsrasism, här):

1. Gör inte könsorgan synonymt med kön. Alla män har inte snopp, alla kvinnor har inte snippa. Alla med snippa är inte kvinnor, alla med snopp är inte män.

2. Att vara trans har inget med sexuell läggning att göra. En transperson kan vara hetero, homo, bi, pan, asexuell osv. Så tala inte om transpersoner som några som vill ”byta kön” för att inte uppfattas som homosexuella.

3. Hen är ett könsneutralt pronomen som _vissa_ transpersoner vill ha även som personligt pronomen. Andra använder Han, Hon, Hin, Xe, They (från engelskan). Förutsätt inte att du vet vilket personligt pronomen som bör användas, fråga lite diskret istället!

4. En transperson som genomgår någon form av fysisk korrigering för att få sin kropp att stämma överens med hur de känner sig byter inte kön, de korrigerar kroppen för att matcha insidan.

5. Ställ inte krav på att transpersoner _måste_ vilja ha någon fysisk korrigering av sin kropp! Alla upplever inte stor nog dysfori (dvs känslan av att kroppen är ”fel”) för att ha ett behov av att korrigera sina kroppar.

6. Sluta tvinga in transpersoner i könsrollerna! Att vilja korrigera sin kropp för att bli mer maskulin innebär tex inte att en automatisk har ett behov av maskulina könsuttryck i form av att gilla bilar och hockey, kampsport och att grilla. Låt alla bara få vara och gilla vad sjutton de vill.

7. Outa aldrig någon som trans om denne inte uttryckligen gett sitt medgivande, oavsett hur mycket personen ”passerar” eller hur öppen hen själv är. Det är inte din information att sprida!

8. Sist men inte minst: Lyssna till transpersoners erfarenheter och tankar utan att ständigt ställa motfrågor för att försöka få fram att allt egentligen handlar om osäkerhet/behov av uppmärksamhet/ att passa in i könsroller och att transpersoner egentligen inte skulle finnas.

Om du vill läsa en hjärtskärande öppen berättelse om livet som transperson rekommenderar jag Johanna Marseille på instagram, @themegabitch, HÄR.

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

0331 Transgender day

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s