Aktuellt / Debattinlägg / Information

I dag firar vi den romska nationaldagen

Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 7-12 april 1971. Där samlades representanter från fjorton länder tillsammans med Indiens delegation, Världskyrkorådet och representanter från forna Sovjetunionen i London för att diskutera romernas framtid. Man beslutade att den 8 april skulle vara romernas internationella dag (nationaldag).

Romsk flagga

De blågröna färgerna i flaggan hade antagits vid en kongress i Bukarest redan 1933. För att understryka romernas historiska koppling till Indien enades man om att lägga till ett hjul. Det röda hjulet har vidare konnotationer och symboliserar även vandringen från Indien samt romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen (andliga värden) medan den gröna färgen symboliserar jorden.

Vid kongressen antogs även en nationalhymn Gelem, gelem  (Jag vandrade och vandrade …). Melodin är traditionell och texten är skriven av Jarko Jovanovic.

Om du vill lära dig mer om den romska historien kan du läsa HÄR.

Sverige som samhälle har behandlat, och fortsätter behandla, romer på ett mycket förtryckande och diskriminerande sätt. Genom lagar som till exempel inte lät romer bosätta sig på samma plats längre än några veckor, inte tillåta barnen att gå i skolan och genom att bostadsförmedlare och arbetsgivare sorterat bort ansökningar enbart utifrån att de är romer skapas ett rykte om att romer inte vill bosätta sig stadigvarande, inte vill gå i skola och inte heller vill arbeta. Det är samhället som tvingat romerna att leva så, samma samhälle som sedan påstår att det är romernas val.

Och samhället fortsätter diskriminera och förtrycka. Den 1 februari kom enmansutredningen av Maartin Valfridsson som handlar om hur det svenska samhället ska hantera EU-medborgare, ofta romer, som kommer till Sverige på flykt undan fattigdom, diskriminering och antiziganism i sina hemländer. Valfridssons rekommendationer till samhället innefattar bland annat att kommuner inte ska erbjuda barn till utsatta EU-medborgare skolgång, inte heller legala boendealternativ och utredaren uppmanar allmänheten att inte skänka pengar för att på så sätt stävja tiggeri. Utredningen fick massiv kritik av flera tunga aktörer inom rörelsen för mänskliga rättigheter, läs mer HÄR.

Thomas Hammarberg som var Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter 2006-2012 och som nu arbetar i nätverket för utsatta EU-migranter, skriver i en artikel (läs hela HÄR):

”Visst har en del gjorts under senare år. Förutom vitboken, de analyser som gjorts av en tidigare delegation och nu av Kommissionen mot antiziganism, har en strategi för romsk inkludering utarbetats av regeringen, antagits av riksdagen och börjat testas i den kommunala verkligheten. Men sanningen är att resultaten ännu är blygsamma. Det finns skäl för självkritik.

Kommissionen, vars slutrapport kommer i juni, har visat att fördomar och trakasserier fortfarande förpestar vardagen för romer i Sverige.

Den rapport om hatbrott som kommissionen nyligen publicerade visade att romer drabbas av kränkningar i vardagslivet i långt större utsträckning än vad som tidigare blivit uppmärksammat. De fall som anmälts till polis leder mycket sällan till seriösa utredningar och nästan aldrig till rättsliga åtgärder.

Det i sin tur har lett till att offren avstår från att anmäla. Vi vet att mörkertalet om sådana fall är högt. Skälet är att de drabbade inte tror att det skulle tjäna något till att vända sig till polis.”

Alexandra Pascalidou är aktuell med en TV-serie om EU migranter, De kallar oss tiggare, du kan se första avsnittet HÄR. Hon beskriver serien och arbetet med den i en artikel (läs hela HÄR):

”Vi följer dem i deras jakt på övernattning, i deras kamp att få ge sina barn ett bättre liv och ordna sin försörjning. Det här är människor som levt under ett historiskt förtryck, systematisk diskriminering, utanförskap och marginalisering. De är fullkomligt försummade och lever bortom samhällets solidariska skyddsnät. Finanskrisen 2008 krossade även deras liv när fabriker stängde och det inte längre fanns arbete på åkrarna i Sydeuropa. Då fann de en tillflyktsort här i Norden.”

Även Feministiskt initiativ har skrivit debattartiklar i dag, till exempel den HÄR av Gudrun Schyman, partiledare och Soraya Post, Europaparlamentariker och ledamot i Kommissionen mot antiziganism

”I förra veckan kritiserades Sverige av FN:s kommission för mänskliga rättigheter för att man inte tillerkänner romska migranter från andra EU-länder rätten till vård och utbildning. Faktum är att alla barn i vårt land, också barn till papperslösa flyktingar, får gå i skola. Förutom just barn till fattiga, nästan uteslutande romska, EU-migranter.

Skolinspektionen har också uttalat att kommunerna har en skyldighet att släppa in dessa barn i skolorna. Men Sveriges socialdemokratiskt styrda regering har konsekvent motarbetat detta.”

”Särskilt som vi vet att utbildning är den kanske viktigaste nyckeln till att på sikt bryta utanförskap är det en skamfläck för vårt land att barn från Europas mest stigmatiserade minoritet berövas den för andra självklara möjligheten till självförverkligande och egenmakt.”

”FN-kommissionen kritiserade också att Sverige inte tar hatbrotten mot romer på allvar. Trots att brandattentat mot EU-migrerade romers boplatser har förekommit med en förfärande hög frekvens utreds dessa brott knappt alls.

Ovanpå allt detta har regeringen också, i ett historiskt unikt uttalande, uppmanat svenskarna att inte vara solidariska med dem som tigger på våra gator.

Det är första gången en svensk regering tycker sig kunna berätta för medkännande medborgare vad de ska göra och inte göra med sina pengar. En stötande och direkt kontraproduktiv förmyndarpolitik mot såväl de fattiga som tigger liksom mot de givmilda som skänker.”

Hur diskriminering kan förkläs som byråkrati kan du läsa om i det HÄR blogginlägget från Fi Gotland, som Tomas skriver: 

”För kom inte och påstå att en direktör, advokat eller managementkonsult från London skulle få fylla i vad hans mamma hette som ogift, var hans bröllop var registrerat etc. Han hade iofs. aldrig behövt det. I hans mycket finare fall hade banken fixat kontot på en sekund.”

Vad vill då vi i Feministiskt nitiativ ska göras för att snarast säkerställa mänskliga rättigheter för romer?

”✓ Vi vill att det arbete som bedrivits inom Kommissionen mot antiziganism permanentas i någon form. Kampen mot hatbrott, diskriminering och för attitydförändring måste institutionaliseras i Sverige.

✓ Vi vill att den 2 augusti införs som officiell minnesdag för förintelsens romska offer och att Sveriges regering driver frågan om en gemensam europeisk minnesdag på EU-nivå.

✓ Vi vill se konkreta och effektiva åtgärder för inkludering av romer som levt länge i Sverige.

✓ Vi vill att Sverige driver på för en effektiv inkludering av romer inom hela EU.

✓ Vi vill att de romska EU-migranterna får tillgång till vård och skolgång i Sverige.

✓ Vi vill att hatbrotten tas på mycket större allvar av politiker, polis och rättsväsende.

Så kan vi slippa skämmas nästa gång FN undersöker efterlevnaden av mänskliga rättigheter i Sverige. Så kan vi feminister bli stolta över att 2018 ta plats i en rödgrönrosa regering.”

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP6267rev

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s