Aktuellt / Debattinlägg / Information

IDAHOT 2016

Som jag skrev i gårdagens inlägg, HÄR, är det IDAHOT i dag, Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi.

Så här skriver Fi Stockholm om dagen:

”LÅT VARJE DAG VARA IDAHOT

IDAHOT, Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi, är en dag för att uppmärksamma hur heteronormen och tvåkönsnormen begränsar våra liv och ger oss olika förutsättningar beroende på om vi är cis eller trans, och om vi är hetero eller inte. En dag då vi uppmärksammar att vi fortfarande måste bekämpa det våld som sker och bekämpa den diskriminering som transpersoner, bisexuella och homosexuella dagligen blir utsatta för – i sina familjer, på stan, i skolan och arbetsplatsen, i mötet med vården, Migrationsverket och andra myndigheter.

Låt inte IDAHOT vara undantaget utan gör varje dag till en dag där transpersoner, bisexuella och homosexuella respekteras och får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda – i familjelivet, i skolan, på arbetsplatsen, i flyktingmottagandet, hos socialtjänsten och alla andra delar av samhället.”

I en debattartikel, som du kan läsa HÄR, skriver Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco om dagen.

”I dag uppmärksammar vi IDAHOT, Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi, som sedan 2004 infaller varje år den 17 maj. Vi måste utmana bilden av Sverige som ett öppet, jämställt land som respekterar hbtq-personers rättigheter – för än finns det mycket kvar att göra.”

”Både Ungdomsstyrelsen (2010) och Folkhälsomyndigheten, (2014, 2015) har rapporterat om stora skillnader mellan majoritetssamhällets och transpersoners samt bisexuellas/homosexuellas upplevda hälsa. Situationen för transpersoner är särskilt alarmerande då den är helt oförändrad sedan 2005. 36 procent av unga transpersoner har allvarligt funderat på att ta sitt liv under senaste året.”

”Ett område där utvecklingen inte bara står stilla utan faktiskt går bakåt är situationen för hbtq-flyktingar. Regeringens nya flyktingpolitik leder till försämringar för hbtq-flyktingar då den innebär att de endast får tillfälligt uppehållstillstånd och inte har rätt till familjeåterförening, som endast omfattar makar och ”kärnfamiljer”, vilket många hbtq-flyktingar varit hindrade till i deras hemland.”

”De rättigheter vi har vunnit har vi inte fått gratis, de är resultat av en lång kamp och det är genom kamp vi fortsätter flytta fram positionerna. Därför sällar vi oss till de hbtq-organisationer som i dag manifesterar för ett bättre samhälle. För vi kan bättre!”

Fi Eslöv kommenterar en aktuell händelse som visar varför varje dag borde vara IDAHOT:

”Idag på internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi möts vi av nyheten att en föreställning som handlar om förföljelse och kärlek som homosexuell i nazismens koncentrationsläger fått avbrytas efter hån från publiken. Föreställningen gavs till skolelever i Eslöv. Det är fruktansvärt att få höra att det idag 2016 fortfarande finns så mycket okunskap och brist på respekt för människors lika värde. FI säger nej till rasism och diskriminering och ser med sorg ytterligare det stora behovet av att detta mönster måste belysas och brytas. Vi ser vidare det stora behovet av normkritisk pedagogik som ger förutsättningar att förändra samhället i grunden. Allt för sällan uppmärksammas de medvetna och omedvetna homofoba, transfobiska och bifobiska attityder som inskränker icke heterosexuella och icke cis-personers liv och handlingsutrymme.

I måndags fick en föreställning avbrytas. I Eslöv. För att publiken uttryckte hån och kränkningar. För många av oss är detta vardag alltid, och våra liv kan inte ställas in. De kränkningar vi utsätts för uppmärksammas inte på kultursidorna i DN. Denna trans, homo och bifobi möter vissa av oss varje dag, inte bara den 17/5, det är händelsen i Eslöv ett talande exempel på. I FI:s feministiska politik är kampen mot homofobi och heteronormativitet, cis- normativitet självklar. För allas lika värde alla dagar om året.”

Låt oss alla hjälpas åt, göra varje dag till en dag då vi synliggör och aktivt motverkar transfobi, homofobi, rasism och sexism. Låt oss tillsammans skapa en bättre och varmare värld!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

 IMGP6456rev

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s