Studiecirkel

Nytt i partiprogrammet om kulturpolitik

Vi har fått ett uppdaterat partiprogram, du hittar hela på hemsidan för Feministiskt initiativ, HÄR. Eftersom vår virtuell studiecirkel utgår från partiprogrammet kommer jag att titta vilka ändringar och tillägg som gjorts i de kapitel vi redan gått igenom, innan jag fortsätter med de nya kapitlen! I dag går jag igenom förändringarna av kapitel J, Kulturpolitik. Kapitlet hette tidigare I, men eftersom det tillkommit ett nytt kapitel, Gles- och landsbygdspolitik som blev kapitel I så är det här kapitlet nu J. 

Inledningen av kapitlet är oförändrat men det har tillkommit några stycken i underkapitlet J.1 Makt och media

Bland annat det här:

”Allt fler regeringar inser allvaret i det demokratiska underskott som uppstår i samhället när kvinnor och män behandlas olika i medierna och i mediaorganisationer. Medierna kan antingen förhindra eller påskynda strukturella förändringar för jämlikhet och detta har uppmärksammats på global nivå. Riktlinjer har tagits fram av Unesco, Europarådet för de mänskliga rättigheterna och även den internationella journalistfederationen IFJ. Samtidigt har EU antagit indikatorer för jämställdhet inom mediebranschen, som är mätbara och jämförbara, vilket gör det möjligt att diskutera varför vissa länder ligger så långt efter och som kan göras för att förbättra läget.”

”Vi har sett hur traditionella medier bidragit till normaliseringen av rasism, genom valet av perspektiv i frågeställningar och att det behövs ett kunskapslyft på etablerade redaktioner. Journalist och medieutbildningar behöver innehålla kunskap om genus och mänskliga rättigheter.”

”Utvecklingen gör också att det blir allt viktigare med källkritik för unga människor. Mediekunskap behöver därför ingå grundskoleutbildningen, och utgå från ett intersektionellt perspektiv.”

I partiprogrammet har det även tillkommit ett antal nya förslag på hur Fi politisk ska arbeta inom området. Fi ska bland annat verka för att utreda hur riktlinjer som tagits fram av Unesco, Europarådet för de mänskliga rättigheterna samt den internationella journalistfederationen IFJ kan anpassas till svenska förhållanden och verka för stöd till initiativ och kampanjer som ökar kunskapen om hur könsstereotypa medieskildringar bekämpas. Fi ska även verka för att journalist- och medieutbildningar innehåller kunskaper om genus och mänskliga rättigheter. 

Hur ser det ut i den tidning du läser? Visar den upp en rättvis bild av befolkningen på din ort, eller väger det över till fördel för någon grupp och därmed till nackdel för någon annan? om det är så, hur skulle du vilja att det såg ut och vad går att göra åt det från politiskt håll? 

Har du egna exempel på när källkritik behövs och har du tips på hur en källkritik kan gå till? Vad går att göra för att skapa förståelse hos andra om vikten av källkritik?

Läs på själv i det politiska dokumentet som du hittar HÄR och diskutera gärna i kommentarerna eller i vår studiecirkel på facebook HÄR.

Vi hörs!

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare

IMGP6457rev

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s