Debattinlägg

Internationella flyktingdagen

I dag är det den internationella flyktingdagen. Den 4 december 2000 beslutade FN:s generalförsamling att göra den 20 juni till “Internationella flyktingdagen” (“World Refugee Day”), och sedan dess ägnas denna dag till att uppmärksamma flyktingfrågan världen över.

Dagens nyheter skriver i en artikel om den senaste rapporten från UNHCR. De visar att under 2015 flydde 24 individer varje minut. VARJE MINUT! (Läs mer HÄR).

”Mer än hälften av alla registrerade flyktingar kommer från tre av vår tids svårast konfliktdrabbade länder: Syrien, Afghanistan och Somalia. Och en överväldigande majoritet, sex av sju, har flytt till länder i närområdet som inte sällan är lika fattiga som landet de flytt från.”

Samtidigt, i Sveriges Riksdag, debatteras den hårdare asyllagen som de ska rösta om i morgon (läs mer HÄR). Feministiskt initiativ bedriver en kampanj, för att få alla feminister i riksdagen att följa sin övertygelse och rösta feministiskt i morgon.

”Att vara ett feministiskt parti förpliktigar. Som feminist röstar du inte för tillfälliga uppehållstillstånd. På tisdag röstar Riksdagen om ny tillfällig asyllag som innebär stora förändringar i flyktingpolitiken. Feministiskt initiativ tycker att alla riksdagens partier som kallar sig feministiska också ska rösta feministiskt. Rösta emot familjesplittring och för trygghet för människor på flykt.”

Vill du agera? Skriv till exempel på HÄR, eller läs hur du kan göra HÄR.

Politism uttrycker precis det jag känner (läs HÄR):

”I dag kan vi tänka på varje människa som tvingas fly sitt hem. Varje barn som förlorar sin förälder och varje förälder som tvingas se sitt barn drunkna eller dö på grund av våra murar och ”andrum”. I morgon kan vi tänka på varje person som röstar för en inhuman politik. I morgon kan våra folkvalda tänka på hur mycket lidande varje politiker som trycker på den gröna knappen i riksdagen faktiskt orsakar. Och i framtiden kan ingen säga att de inte visste vad som skulle hända.”

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

20160614 ficka4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s