Aktuellt / Information

Pensioner i Almedalen

I dag släppte Fi en utredning om pensioner som Lotten Sunna gjort, så dagen har i mångt och mycket handlat om den under dagen. HÄR kan du läsa hela rapporten. Torgtalet behandlade förstås rapporten och hur snett det nuvarande systemet slår, främst mot kvinnor och nynlända. Du kan se hela talet på Fi facebooksida HÄR. Under dagen kom det även ett antal artiklar där Fi uttalade sig om frågan, som HÄR i SvD:

”Pensionssystemet är utformat efter en traditionellt manlig norm. Systemet bygger på värderingen att det bara är lönearbete som ska avgöra hur stor pensionen blir. Hela vägen, hela livet. Nitlotten i det systemet drar kvinnorna. Att kvinnor är föräldralediga mer, deltidsarbetar mer, studerar mer, har lägre lön och oftare lämnar arbetslivet i förtid är några av de faktorer som slår hårt mot pensionen. Efter ett helt yrkesliv blir pensionen ofta så liten att många får leva sina sista år i fattigdom.

För rätt till full garantipension krävs 40 års arbete eller bosättning i Sverige. För utrikes födda är det ofta svårt att nå full pension. Även för dem som arbetat i Sverige sedan trettioårsåldern är det omöjligt att komma ikapp. Och när inkomstklyftorna i pensionen ökar så kommer allt fler bli beroende av ekonomiskt stöd. Så kan vi inte ha det!”

I rapporten finns ett antal förslag på åtgärder för att förändra pensionssystemet, som även finns med i en artikel i Dagens Arena, HÄR:

”Feministiskt initiativs förslag för rättvisa pensioner:
Höj garantipensionen – en pension ska minst nå till EU:s nedre gräns för fattigdom.
Skrota PPM – använd pengarna för att stärka det allmänna pensionssystemet istället för att spekulera med dem på börsen.
Grunda den allmänna pensionen på den genomsnittliga inkomsten under de 20 bästa åren. 30 år ger full pensionsrätt. Barnår, studier, arbetslöshet och sjukdom ska inte straffa sig i pensionskuverten.
Avskaffa pensionsgruppen – släpp pensionsdebatten fri i de offentliga samtalen.
Skriv om direktiven till AP-fonderna så att investeringarna sker med respekt för mänskliga rättigheter och internationella klimatmål. Vi vill inte att pensionspengar investeras i projekt som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter och viktiga miljömål.”

Feministiskt perspektiv skrev om varför Fi tycker det är viktigt att arbeta med pensioner, och varför det måste göras nu, läs HÄR:

”Feministiskt initiativ menar att det är statens ansvar skapa en att trygg ekonomisk grund för våra pensionärer. Vi har inget emot att de som tjänar mer också får ut mer i pension. Men det får inte vara på bekostnad av att allt fler grupper får ständiga försämringar. Den statliga pensionen ska jämna ut klyftor istället för att som nu cementera och utöka dem. Ett av de nationella jämställdhetsmålen handlar om ekonomisk jämställdhet livet ut. Det betyder såväl jämställda löner som pensioner. Men vi kan inte vänta på att alla orättvisor på arbetsmarknaden försvinner innan vi gör något åt pensionssystemet. Som feminister vill vi se reformer nu.”

Även Expressen skriver om Fi och pensioner, från ett seminarium som Gudrun Schyman deltog i under dagen, läs mer HÄR:

”Feministiskt initiativ tar plats i Almedalen trots att partiet inte har någon egen dag under veckan. Varje dag klockan 11 hörs däremot partiledaren Gudrun Schymans röst över Donners plats i olika ämnen – under tisdagen handlade det om pensioner, eller snarare ojämställda pensioner.

– Aldrig har så många kvinnor blivit beroende av män efter sin pensionering, säger Schyman och tillägger:

– Vi har enorma orättvisor.”

SvD skrev en artikel utifrån debattartikeln som Fi skrev i deras tidning, läs den HÄR:

”På tisdagen presenterade Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman en rad förslag på förändringar som FI vill genomföra. Bland annat handlar det om att man vill höja garantipensionen till EU:s nedre gräns för fattigdom, som ligger på cirka 11 000 kronor i månaden.

– Det är en höjning som gör att man inte behöver komplettera med andra bidrag för det måste man ofta göra i dag, med till exempel äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg, säger Gudrun Schyman”

Jag har under dagen hunnit träffa Unga Feminister, som idag hade en intern workshop runt sitt politiska program, som presenteras vid ett seminarium senare under veckan. Jag bad dem komma med tips till hur du ska kunna vara ung feminist och bedriva aktivism när du bor i glesbygd, och de lovade spala in podd med mig. Håll ögonen öppna efter kommande poddavsnitt!

Utöver det har jag befunnit mig på St Hansgatan 11 och F!ka med Fi. Så många besökare som velat diskutera både det ena och det andra, samtidigt som de fikat veganska bullar med rosa glasyr, hemkokt jordgubbssaft och ekologiskt kaffe eller te. Intressant och utvecklande för mig.

I dag har jag haft så fullt upp med samtal, servering, diskplockning och försäljning av Fi Jämtland prylar att jag inte ens hann ta någon bild! Kom gärna förbi om du kan!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s