Recension

Kunskapens frukt

Recension

Kunskapens frukt av Liv Strömqvist

Kunskapens frukt

Ett oerhört viktigt seriealbum för ALLA! Jag önskar jag läst den här när jag var ung, vilka perspektiv jag skulle fått på så mycket som hände i skolan, familjen och samhället när jag växte upp! Den här boken går igenom det kvinnliga könsorganet, den kvinnliga orgasmen och mens, mens, mens! Och hur MÄN har teoretiserat och hittat på hur kvinnan fungerar och hur kvinnans könsorgan ser ut. Ingen verkar ha frågat en kvinna… Tänk er, klitoris upptäcktes först 1559 – av män. Kvinnor hade nog känt till klitoris sen evolutionen skapade den… Sen ”försvann” klitoris ur forskning  under ganska lång tid. Under 1900-talets första hälft nämns knappt klitoris i forskning och när könsorganet avbildades brukade inte klitoris finnas med.

Tankeväckande är oxå uppräkningen av reklam för mensskydd, där orden fräsch och trygg ständigt finns med. Och att en del mensskydd marknadsförs med att de är så små att du lätt kan ta med dem till toa utan att någon ser vad du har med dig. Redan där görs det klart och tydligt att du ska skämmas över dn mens, den gör dig ofräsch och du ska se till att ingen annan vet att du har mens. Som kvinna förväntas du leva och arbeta som vanligt även när du blöder inombords, för det vore pinsamt om du berättade att du kanske är lite påverkad av att du har mens, lär vi oss i samhället.

Framför allt är det här en bok som, genom faktaspäckade serier, med hänvisning till forskningsrapporter, påvisa hur män ständigt belägger kvinnan med skam och skuld för sin egen kropp och sitt känsloliv. En bok som borde vara obligatorisk för alla under högstadietiden!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s