Debattinlägg

Black lives matter, del 2

Efter inlägget om Black lives matter (HÄR) kom en kommentar från signaturen Stor Grabb:

”Överdrifter hör inte hemma i debatten.
1. Cops killed nearly twice as many whites as blacks in 2015. According to data compiled by The Washington Post, 50 percent of the victims of fatal police shootings were white, while 26 percent were black. The majority of these victims had a gun or ”were armed or otherwise threatening the officer with potentially lethal force,” according to Mac Donald in a speech at Hillsdale College.
2. More whites and Hispanics die from police homicides than blacks.
3. Blacks are more likely to kill cops than be killed by cops.
/The daily Wire

Jag tror att FI:s engagemang i BLM kan vara ett största misstag någonsin.”

Kul att Stor Grabb engagerar sig i Feministiskt initiativs utveckling, tack! Det enda jag vet om ”The Daily Wire” är att det är en konservativ webbsida från USA, så om någon har mer uppgifter om den tar jag gärna emot det. Men den har för mig, i dagsläget, inte mer trovärdighet än vilken blogg som helst.

En sökning på nätet, hos FBI, CNN och andra stora amerikanska organisationer ger ganska snart en tydlig bild över att det inte finns någon pålitlig statistik i USA över polisers dödsskjutningar (läs till exempel HÄR). Det går att hitta viss statistik hos FBI, men den bygger på frivillig rapportering från alla olika polismyndigheter i hela landet vilket, enligt experter, ger ett stort mörkertal över vad som rapporteras och hur det rapporteras. Det finns även statistik från olika vårdinrättningar över skador som uppstått vid polisingripanden, men den är ofullständig även den.

Det finns däremot statistik på hur befolkningen fördelas utifrån olika etniciteter: 2010 bestod USA befolkning av ca 72 % vita, ca 13 % svarta, ca 5 % asiater, ca 1 % infödda amerikaner och inuiter, mindre än 0,5 % stillahavsbor och ca 6% som betecknas som ”övriga”. Av de här olika etniciteterna finns det ca 16% som dessutom ses som spansk/latinsk.

Om jag tittar på Stor Grabbs siffror med den vetskapen så stärker det Feministiskt initiativs engagemang i Black lives matter-rörelsen. Att en 13% andel av befolkningen utsätts för 26% av dödsskjutningarna visar att det här är ett stort problem. Så tycker även USAs president, som uttalade sig under sommaren (läs HÄR):

”Presidenten gick så långt i sitt uttalande att han menar att den amerikanska poliskåren måste reformeras, förändras, snabbare än vad den gör nu.

– Vi vet att ni har ett svårt jobb. Vi sörjer de som försvarar vårt samhälle och förlorar sina liv. Men det finns ett problem i vårt system med en undermedveten partiskhet som måste dras upp med rötterna, sa presidenten.”

Feministiskt initiativs engagemang i Black lives matter är inte enbart ett stöd som ges till svarta i USA. Det här finns även i vårt land. 25% av alla rasistiska hatbrott i Sverige är afrofobiska hatbrott och våldsbrott mot en Afrosvensk visar på den utsatthet som svarta kroppar har i ett vit svenskt samhälle. Lyssna på Feministiskt initiativs antirasistiska talesperson, Victoria Kawesa:

Många hatbrott mot svarta i Sverige

Titta även gärna på den film som Feministiskt initiativ varit med om att göra, och som syns delar av i början av intervjun, HÄR, se Victoria Kawesa i en annan intervju HÄR och läs gärna den HÄR artikeln.

Ingrid Mårtensson
Ledamot Fi Jämtlands styrelse

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s