Aktuellt / Debattinlägg

Hur ska kvinnor kunna känna sig trygga?

I dag har vi, tillsammans med några kvinnor från Vänsterpartiet, en debattartikel med i Östersundsposten, du kan läsa den HÄR. Det är ett öppet brev till polisen och kommunen, efter att polisen i Östersund under det senaste halvåret gjort en del olyckliga uttalanden. Uttalanden som på olika sätt dels lägger ansvaret för mäns beteenden på de kvinnor som utsätts, dels förstärker den våldtäktskultur som råder och dels troligtvis gör att kvinnor blir mer benägna att ursäkta mäns secxuella trakasserier hellre än att anmäla och utsätta sig för polisens kränkande syn på brottet.

Även kommunen borde ha intresse av att polisen tar itu med sina egna värderingar. Kommunen vill vara en attraktiv bostadsort och gör till och med filmer för att marknadsföra sig för att få fler inflyttade till kommunen. Då är tryggheten för kvinnor en av de saker som den som flyttar hit kan fundera över efter att polisen först uppmanad kvinnor att stanna hemma och inte vistas ensamma på stan och därefter hävdat att om du har stora bröst eller stor rumpa så får du finna dig i att det kan vara svårt att undvika beröring.

Vi skulle önska ett möte, med polisen, kommunen och Östersunds kvinnor, där vi tillsammans skapar en plan för hur poliserna ska kunna bli mer genusmedvetna och normkritiska i sitt arbete. De måste förstå hur språket är en del av det som skapar kulturen vi lever i, och att som de uttalar sig nu blir det tydligt att män och kvinnor bedöms på helt olika sätt av polisen i Östersund. Till exempel utifrån skyddsvärde. När kvinnor är utsatta så är det kvinnorna som själva ska ta ansvar för att hålla sig borta från riskområden, men när det är fotboll i stan (som lockar både män och kvinnor) så hämtas poliser från andra delar av länet och landet för att säkerställa att åskådarna kan vara trygga.

Nu ser vi fram emot polisens och kommunens svar på vårt brev och hoppas de ser vikten av att ta itu med det här snarast på ett kraftfullt sätt!

Läs mer om vad vi tycker i frågan HÄR, HÄR, HÄR, HÄR och HÄR.

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP6509rev

 

2 tankar om “Hur ska kvinnor kunna känna sig trygga?

  1. Pingback: Möte med polisen | Feministiskt Initiativ Jämtland

  2. Pingback: Rättspolitik | Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s