Debattinlägg

Debattsvar

Polisen har fortfarande inte svarat på vårt öppna brev (läs HÄR och HÄR), vare sig det de fick via sin mail eller via sin facebooksida. Däremot har polischefen svarat med en egen debattartikel som du kan läsa HÄR. Det är helt tydligt att han vill förklara för oss som skrev debattartikeln att vi har fel, fel, fel.

Tyvärr blir situationen inte bättre av det här svaret. Att polischefen påstår att vi har fel och att vi dessutom, enligt honom, missat fakta, blir bara hårklyverier, inget som skapar mer trygghet för kvinnor i Östersund. Hans trovärdighet hade blivit betydligt större om han istället tagit oss på orden och bjudit in oss till samtal.

I vår debattartikel skrev vi:

”Under våren uppmanade polischefen kvinnor att stanna inne under dygnets mörka timmar, eller åtminstone inte vistas ute ensamma.”

Det här menar polischefen är en missuppfattning och förklarar för oss vad det handlar om:

”Polisen uppmanade inte kvinnor att stanna inne då en våldsam ökning av övergrepp skedde i Östersund i mars i år. Polisen uppmanade till försiktighet och uppmärksammade på övergreppen, således.”

När jag lyssnar på den intervju som Östersundsposten (HÄR) gjorde med Polischefen i samband med vårens händelse så uttrycker han sig ordagrant så här:

”..vi vill inte att det händer något ännu allvarligare,så man bör nog tänka till lite granna när man förflyttar sig och framförallt om man har varit ute på krogen och är påverkad så ska man nog kanske inte gå ensam utan se till att ta en taxi eller få skjuts eller nånting eller gå flera tillsammans just nu. Vi tycker det är så och det vill vi gärna…. ja, lämna en försiktighetsprincip om det.” och senare i intervjun ”och det jag säger är en försiktighetsuppmaning vi lämnar nu, att ha den här försiktighetsprincipen det tycker jag kan vara värt att lyssna på oss..”

På polisens egen presskonferens uttalar sig polischefen bland annat så här (lyssna HÄR):

”Som vi ser det just nu så rekommenderar vi framförallt kvinnor som rör sig ute sent på nätterna att helst inte göra det utan ordna skjuts eller att man är fler människor som går i grupp.”

Jag undrar på vilket sätt vår uppfattning att polischefen åtminstone uppmanade kvinnor att inte vistas ensamma är ett faktafel?

Vårt andra faktafel är, enligt polischefen, det här:

”Nu senast motiverade en enskild polis att en utredning läggs ner utifrån kvinnornas bröststorlek.”

Polischefen informerar oss:

”Utredningen lades inte ned med anledning av bröststorlek, det är ett felaktigt påstående.”

Jag vet att media självklart skriver om det som kan skapa rubriker, det är deras sätt att säkerställa överlevnad, så det är inget underligt eller ovanligt. Men eftersom media är det ställe jag kan hitta informationen så är det än viktigare att de poliser som uttalar sig till media är medvetna om vikten av ordval och kan arbeta normkritiskt. Då skulle det här inte behöva hända. Här är något av det som skrevs i media vid tillfället, läs mer HÄR, HÄR och HÄR.

”– För att det ska vara ett brott krävs det att det finns en del ingredienser som ingår i händelsen. Saknas dessa så är det inget brott, säger Mikael Lundberg. Betyder det att man saknar konkreta uppgifter och bevis för vad som har hänt?
– Man saknar de konkreta byggstenar som finns för själva brottet, de finns helt enkelt inte här, säger han och fortsätter:
– Som målsägande kan man uppleva att man blir utsatt för ett brott, men det är en subjektiv bedömning. Tittar man objektivt på det så måste byggstenarna finnas och i det här fallet finns inte de. Han har varit på fyllan och varit klumpig kan man säga. Men det han gjort är inte av brottslig karaktär.”

”När det gäller det misstänkta sexuella ofredandet så ska spelaren ha närmat sig de tre kvinnorna, som stod vid ett barbord, och lutat sig över dem.
– Då tycker en av dem att han har kommit åt hennes bröst, men vi kan inte visa uppsåt, säger Lundberg.”

”Jourhavande förundersökningsledare Mikael Lundberg sa bland annat att kvinnan som anmälde sexuellt ofredande hade stora bröst och att det var omöjligt att inte snudda vid dem. – Han var väldigt full och raglade över tjejen. Hon hade väldigt stora bröst och det var svårt att inte snudda vid dem, sa han till SVT. Till tidningen Expressen sa han: – Det hör till saken att kvinnorna hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem.”

Vi skrev även det här:

”Vi önskar att polisen tar det här på allvar och behandlar det som en del av rådande kultur inom sin kår, inte bara som enskilda polisers uttalande. Det krävs utbildning och träning för att komma till rätta med detta.”

och polischefen väljer att svara så här:

”En enskild polis olämpliga uttalande, kan inte tas för intäkt för en organisations uppfattning.”

Jag har en magister i organisation och ledarskap och har god kunskap om hur en arbetsplats kultur skapas och upprätthålls. Att det var stora bröst som en enskild person såg som lämpligt att använda som förklaringsmodell säger mycket mer om arbetsplatsen än vad polischefen vill kännas vid. Och att polischefen vill värja sig och lägga skulden på en enskild säger även det en hel del om arbetsplatsen inre kultur.

Extra skrämmande blir det att polischefen bortförklarar det som hänt med att det är en enskild polis uttalande, när det är den här polisen det handlar om (läs HÄR);

”Polisen och förundersökningsledaren i Östersund Mikael Lundberg sitter med i en grupp som ska utveckla metoderna för att klara upp våldtäkter.
– Det blir en form av komptenshöjning för alla. Alla ska bli lite, lite bättre, säger Mikael Lundberg.

Utöver de stora brösten är det här uttalandet exempel på varför polisen behöver utbildas i genus och normkritik (läs HÄR).

”Lundberg säger att alkohol har varit grundproblemet i händelseförloppet.
– Den här killen har varit berusad. Han blev sedermera omhändertagen av polisen och fick sitta här hos oss. Man kan betrakta det som en full person som inte riktigt är vid sina sinnens fulla bruk.”

I den rådande våldtäktskulturen får kvinnor lära sig att de måste vara extra försiktiga när de är onyktra, en vet aldrig vad som kan hända. Kvinnor måste dessutom vara försiktiga med män som är onyktra, en vet aldrig mot vilken kroppsdel han kan komma raglandes mot. Det är alltid kvinnans ansvar, oavsett vad som händer och vem som gör vad.

Det polisen i Östersund gör är alltså en förstärkning av rådande våldtäktskultur, när de borde arbeta på att minska den, om de menar allvar med att de prioriterar kvinnors trygghet, som polischefen skriver i sin artikel.

Polischefen tar i sin artikel även upp att de arbetat med de här frågorna sedan 1996. Det gör mig snarare ledsen än uppmuntrad. Om de arbetat med det här i 20 år och inte nått längre så har jag inte så stora förhoppningar om att det någonsin ska bli bättre. Jag läser dessutom det HÄR  från den 11 november 2015:

”Statistiken visar att polisen behöver blir bättre. Knappt två av tio våldtäkter klaras upp i Sverige. I Jämtlands län har det varit ännu sämre. en av tio försök till, eller fullbordade våldtäkter klaras upp här.”

Polischefen avslutar dessutom med en uppmaning till oss:

”Polisens kommande medborgardialoger inför medborgarlöftena kommer att vara ytterligare en kontaktyta även gällande kvinnofrid. Kvinnors trygghet är prioriterat för polisen, tro inget annat.”

Jag besökte en av de så kallade medborgardialogerna. Jag fick veta att de frågor jag kom med inte kunde diskuteras på dialogen eftersom de som kan fatta beslut inte var på plats (läs HÄR).

Så, tro mig, polischefen, ni kanske tror ni prioriterar kvinnors trygghet men ni får väldigt svårt att övertyga mig om det så länge era siffror ser ut som de gör och ni besvarar ett öppet brev med inbjudan till samarbete på det här sättet, istället för att faktiskt förstå att vi både kan och vill hjälpa er att bli bättre!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

IMGP6504rev

Annonser

2 tankar om “Debattsvar

  1. Pingback: Homeparty i Sveg (och lite mer om polisen) | Feministiskt Initiativ Jämtland

  2. Pingback: Rättspolitik | Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s