Aktuellt / Information / Pepp

Klä dig i svart i morgon!

I morgon uppmanas kvinnor i Polen att gå ut i en masstrejk i protest mot det nya lagförslag som skulle innebära ett totalförbud mot abort i landet. Feministiskt initiativ solidariserar med strejken och uppmanar alla att i stöd klä sig i svart på måndag.

För tillfället är abort lagligt i Polen om graviditeten innebär en risk för den födande och vid tillfällen av våldtäkt och incest. Men det nya lagförslaget skulle innebära ett totalförbud mot abort där den som bryter mot lagen skulle kunna få upp till fem års fängelse.

HÄR och HÄR kan du hitta mer om protesten.

Media har även skrivit om lagförslaget, som HÄR:

”Lagförslaget som nu har skickats vidare till berörda utskott tillåter aborter endast när den gravida kvinnans liv är hotat, allt annat är straffbart. I dag kan ett havandeskap avbrytas om kvinnan utsatts för våldtäkt eller incest, om fostret är allvarligt skadar eller om moderns liv står på spel.

I praktiken är det dock för många kvinnor närapå omöjligt att göra abort då många läkare vägrar att utföra ingreppet, endera av personliga skäl eller för att de har skrivit under så kallade samvetsklausuler som förbjuder aborter.

Ännu värre blir om lagförslaget går igenom, varnar Anna Blus vid Amnesty International. Då får aborter bara utföras när det är fara för moderns liv. ”Men utan klara riktlinjer om hur nära en kvinna ska vara döden kommer läkare känna sig pressade att förlänga havandeskapet så länge som möjligt.””

Polen har redan i dag bland de strängaste abortlagarna i Europa, men de kommer nu alltså bli nästan omöjligt att genomföra en abort, och även missfall kan komma att bedömas som aborter, enligt media, som HÄR:

”Om lagen blir verklighet ska den inte bara omfatta klassiska aborter utan även ”oavsiktligt orsakande” av ett fosters död, till exempel vid fosterdiagnostik eller medicinska behandlingar. Både modern och den medicinska personalen ska kunna åtalas och dömas. Kritiker menar att vanliga missfall kan komma att bli föremål för åklagarmyndighetens utredning. Detta eftersom det är åklagaren som ska besluta om barnets död är följden av ”medicinska åtgärder nödvändiga för att förhindra omedelbara hot mot moderns liv”.”

Feministiskt initiativ solidariserar sig med människors kamp världen över för rätten till fri abort.

Vi står bakom strejken i Polen.

I morgon klär vi oss i svart!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s