Aktuellt

Flickdagen

Internationella flickdagen infaller varje år den 11 oktober. Det är en av FN:s internationella dagar, instiftad av FN:s generalförsamling i december 2011, för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation.

Det finns flera anledningar till varför vi ska ha en flickdag. Här är några:

Den ska sätta fokus på de stora kränkningar mot flickor som sker liksom flickors ”osynlighet” på agendan för internationell utveckling. Trots att det sedan länge funnits en dag för barn och en annan för kvinnor så har ingen av dagarna kunnat uppmärksamma de speciella utmaningar som flickor står inför. De är den mest diskriminerade och utsatta gruppen.

Dagen ska hjälpa oss att göra flickor och deras rättigheter mer synliga. Flickor kan vara en kraft för förändring, inte bara för sig själva utan för sina familjer, sina samhällen – utan också för hela länder. Genom att försäkra oss att flickor känner sig respekterade och värderade har vi tagit det första steget för att bryta ner diskriminerande strukturer.

Dagen ska hjälpa till så att vi når FN:s globala hållbarhetsmål. Jämställdhet mellan könen måste börja med flickor. Det är grundläggande för att minska fattigdom, minska lidande och skapa en rättvis värld.

För Feministiskt initiativ är det här en dag vi vill uppmärksamma, och i dag publicerades en artikel i Feministiskt Perspektiv som du kan läsa HÄR. Där beskrivs olika verktyg och arbetssätt för att arbeta med flickors situation utifrån de jämställdhetsmål som samtliga riksdagens partier förutom SD står bakom. Dessutom betonas:

”När vi arbetar med dessa mål behöver vi också inkludera flera perspektiv som har relevans inom alla politiska områden och där rätten till lika värde alltid måste beaktas och bevakas. Exempelvis behöver transungdomars livsvillkor uppmärksammas då 65 procent av dem har eller har haft självmordstankar. Flickor och kvinnor diskrimineras också utifrån hudfärg eller religion och andra med olika funktionsvariationer möter flera maktstrukturer samtidigt och får stå tillbaka när pojkarna och männen tar den lilla plats som ges utifrån normer om funktion och vithet.”

Fi Gotland uppmärksammar dagen dels med en artikel i lokaltidningen (som går att läsa HÄR), dels med ett evenemang under kvällen med Toktam Jahangiry, sexualpolitisk talesperson. Ur artikeln:

”Feminister anklagas ofta för att blunda för hedersförtryck, att vi inte står upp för flickor och kvinnor med utländsk bakgrund och att vi inte tar hedersproblematiken på allvar. Detta stämmer inte.

Feministiskt initiativ ser lika allvarligt på alla typer av våld. Att motarbeta alla former av våld och förtryck är grunden för vår politik. Patriarkalt våld kan ta sig olika uttryck i olika kulturer och vara mer eller mindre sanktionerade av religion eller samhällsskick, men kärnan är densamma världen över.

Vi tror inte att patriarkalt våld kan avgränsas till vissa kulturer eller att patriarkala strukturer bara finns inom familjer och släkter från andra länder. Detta synsätt kan leda till att flickor och kvinnor med utländsk bakgrund behandlas utifrån stereotyper som riskerar att osynliggöra verkliga behov.

Det leder också till att de som uppfattas som ”etniska svenskar” framställs som fria från patriarkalt våld och att annat våld som förekommer i Sverige förminskas till individuella handlingar.

Våld i hederns namn kan förekomma i alla relationer oavsett ålder, religion, social tillhörighet, etnicitet, sexuell läggning och identitet. Att förhålla sig kritiskt till alla former av våld är inte detsamma som att förneka just hedersvåld. Vi tror att det går att hålla många bollar i luften samtidigt.”

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

20160709 ballonginfo2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s