Aktiviteter / Aktuellt / Debattinlägg

Transgender day of rememberance och möjlighet till aktivism

Idag är det Transgender day of remembrance. Dagen har sitt ursprung i mordet på Rita Hester, som den 28 november 1998 mördades på grund av sin transidentitet. Sen den här händelsen har fler och fler människor runt om i världen samlats varje år den 20 november för att hedra minnet av de transpersoner som dött till följd av transfobiskt våld.

transgender-day-of-rememberance
Vi vill uppmärksamma den här dagen, för att minnas och hylla de som inte längre finns ibland oss. Transfobin leder till hatbrott och transpersoner är idag överhuvudtaget en utsatt grupp som drabbas av osynliggörande och våld i högre grad än många andra grupper.

Hatbrotten sker överallt. Det sker till exempel i Turkiet, läs HÄR, i El Salvador, läs HÄR, och i Sverige, läs HÄR. I somras gick regeringen ut med sin strategi för att stärka transpersoners rättigheter, men Aleksa Lundberg tycker inte det är tillräckligt (läs mer HÄR): 

”Det är lätt att gå och och göra ett uttalande och säga att det här är värsta grejen. Det är det inte. Det är en självklarhet att vi ska omfattas av hets- och hatbrottslagstiftningen. Vi är en av de mest utsatta grupperna i världen, säger Lundberg.”

Även Amnesty har påpekat de brister som finns i Sverige gällande transpersoners rättigheter (läs mer HÄR):

”I dag den 20 november är det Transgender Day of Remembrance. Över hela världen samlas människor till minnesceremonier och sörjer dem som fallit offer för transfobiskt våld och hat. På denna sorgens dag vill Amnesty International Sverige belysa svenska transpersoners avsaknad av grundläggande mänskliga rättigheter.”

Amnesty tar upp tre kravpunkter:

* Låt individen bestämma sin könstillhörighet

* Tillgång till likvärdig vård för transpersoner

* Hbtqi-personer som söker asyl måste skyddas från våld

Kravpunkter som känns självklara som en lägsta nivå!

Om du känner att världen behöver fler som arbetar för allas mänskliga rättigheter, för en varmare och mer kärleksfull värld, och vill vara en av dem som gör det så har du två tillfällen just den här veckan!

Kom på vårt öppna möte måndag 21 november klockan 1800 (ABF, Midgårdsgatan 8, Östersund). Om du inte kan ta dig till lokalen men vill vara med ändå, hör av dig så försöker vi ordna någon digital lösning. På mötet kommer vi att tala om att aktivera sig i styrelser, lokalt och nationellt, och att arbeta med aktivism, lokalt och nationellt. Du får vara med och komma med förslag på vad vi kan göra och när det skulle kunna göras. Anmäl dig HÄR eller via mail jamtland@feministisktinitiativ.se så vi vet hur mycket fika vi ska ordna.

Kom och tänd ditt ljus på Stortorget, Östersund, fredag 25 november klockan 1800-1930. Vi har en ljusmanifestation med anledning av FNs internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, läs mer HÄR. Du kan vara med hela tiden eller en kortare stund, men ta med ett ljus så vår manifestation blir lysande! Om du inte befinner dig i närheten av torget just den tiden kan du tända ett ljus där du är, fota det och lägga upp på sociala medier. Gärna i vårt evenemang, HÄR, där du även kan meddela om du kommer till torget och läsa mer. Du kan även lägga upp bilden på andra sociala medier, tagga bilden med @fijamtland så ser vi hur många som är med!

Vi gör det tillsammans med kärleken som drivkraft!

Ingrid Mårtensson
Ledamot styrelsen Fi Jämtland

imgp8984rev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s