Aktiviteter / Information / Pepp

#Fikon17

Vi var fem personer från Fi Jämtland som deltog vid Feministiskt initiativs kongress 2017 i Västerås under fredag-söndag den 24-26 mars 2017. Fyra ombud, Helena, Marie, Angelika och Sofie, och en sittande i den avgående styrelsen, Ingrid.

Mötet inleddes efter lunch på fredag och avslutades 1500 på söndagen. Under den tiden skulle massor hinnas med och allt rymdes inte. Kongressen avslutades med att ombuden röstade på att den ny styrelsen fick fatta beslut om de motioner som inte hanns med under de tre dagarnas intensiva arbete.

Gudrun inledningstalar, ett brandtal som du kan lyssna på HÄR tillsammans med resten från kongressen.

Redan när vi anlände till kongresslokalen kändes en särskild atmosfär, det var som att gå rakt in i en kärleksfull famn, systerskapet med våra egna & alla nya människor var helt underbart, värmande & läkande. Vi lärde under dagarna känna fantastiska fior (av alla kön) från norr till söder, från öst till väst. Det är mäktigt att befinna sig bland en så stor samling feminister!

Det var synd att några lämnade kongressen i affekt och, att i förlängningen av det, några fior hoppade av för att de inte kunde ta besluten som blev. Det gav en liten dålig bismak, men på själva kongressen märktes det inte så mycket, det var mer tråkigt att läsa om det i tidningar. Det var ett fåtal av alla de deltagare som var på plats som tog till så drastiska åtgärder, och det som står i media stämmer inte alltid med verkligheten. De flesta av oss klarade av att hålla oss till devisen: ”Vi håller inte alltid med varandra men vi håller alltid om varandra.

Sammanhanget och systerskapet kändes mäktigt, både med hela kongressen och i vår lilla grupp från Fi Jämtland. Så himla fint med vårt egna gäng och att lyssna in, fundera på och diskutera politik tillsammans och dela intrycken och erfarenheterna. Att ingå i det större sammanhanget med alla fior, och extra inspirerande och viktigt med Norrlandsmötet.

Delar av Fi Sundsvall, Fi Boden och Fi Östersund lunchar och bestämmer sig för att starta F! Norrland
Foto: Fi Sundsvall

En sak som många, från hela landet, reagerade på var bristen på representation, från både Norrland och hela Sveriges inland, i förslaget till ny styrelse. Det kändes så tråkigt med den bristfälliga representationen av erfarenheter från glesbygd, inland, Norrland och Sapmi i styrelsen och att Ingrid som gjort ett så bra jobb och varit en så viktig länk för oss inte längre är med i styrelsen. Fi Jämtland är jättestolta över Ingrids insatser i styrelsen och hade gärna sett att hon fick fortsätta.

Så bra av oss att vi lyfte bristen på representation för hela kongressen, och så oerhört felande och talande att en bit av Sverige inte fanns med på kartan när valberedningen visade var de nominerade kom ifrån. Även om det inte fanns någon nominerad längre norrut än Boden så behöver hela landet visas så att alla får en känsla för hur koncentrerad representationen var från delar av södra Sverige! Förslaget bestod av Fior från Skåne, Västra Götaland och Stockholm/Uppsala samt en Fia från Härnösand. Ombuden för Fi Jämtland skrev tillsammans upp ett antal punkter om varför det här är en brist för Fi, och Marie föredrog dem på ett fantastiskt tydligt och effektfullt sätt.

Den nyvalda styrelsen, med bland annat Sveriges första färgade partiledare, Victoria Kawesa ❤

Tyvärr räckte det inte, ingen mer från Norrland fick plats i styrelsen, men nu har vi startat ett samarbete med övriga Fi-organisationer i Norrland, så vi kan förbereda oss inför kommande valkonferens våren 2018 och kommande kongress 2019. Det är viktigt att vi nu organiserar oss i Norrland för att få en bra representation inför valåret på riksdagslista och i styrelse. Vi gör det tillsammans!

Vi fick inte plats i styrelsen men Helena satt med i valberedningskommittén som intervjuar tänkbara kandidater till valberedningen och nominerar dem, allt under de korta tre dagarna kongressen pågår. Och i den valberedning som kongressen sedan valde är Marie med. Heja oss!

Representanter från Fi i Norge och Danmark

Kongressen fick besök av några inbjudna gäster. Det var representanter för Fi i Norge, Danmark och Finland samt från rörelsen Vi står inte ut. Var och en av dem fick några minuters talestid som gav mersmak för feministisk politik. Vi sprider oss i Europa och världen, som en varm och kärleksfull motkraft mot nationalism!

På kvällarna var det gemensamma aktiviteter och under lördagen underhöll Fi Sundsvalls nyvalda ordförande, Tina Wilhelmsson, och Timimi Märak. Båda var fantastiska på sitt sätt, och det var en alldeles särskild känsla att lyssna på dem i ett rum fyllt av kärleksfulla feminister. Tinas mellansnack höjde upplevelsen av hennes musik ytterligare och Timimie förmedlar politiken med känslor och med ord som säger allt, sån energinivå och kraft!

Timimi Märak med spoken word, en magisk upplevelse
Foto: Stefan Wesley

Dagarna var fyllda av pepp och inspirationen från diskussioner och möten, vi tar med oss energin, ”nu kör vi” lite lagomt i början så vi håller & sedan ända in i kaklet samtidigt som vi tar hand om och håller om varandra. Så många timmar att lyssna in, fundera och diskutera Fi’s politik. Sätta sig in i partiprogrammet, propositioner och motioner. Ta med sig frön till tankar som inte är färdigtänkta och som vi vill tänka mer på och diskutera. Vad betyder olika beslut, nationellt och för oss?

Det var intressant att känna av rummet och olika grupperingar och vad de står för och hur argument används på olika sätt. Det enda som smolkade glädjen över samvaron var dels de Fior som blev upprörda över ett beslut och lämnade i affekt, samt att Helena inte fick den mat hon beställt så hon var hungrig och blev dålig.

På plats att hålla i alla punkter på arbetsordningen fanns ett otroligt proffsigt presidie. En ordförande som höll i alla tre dagarna och såg till att vi hann med det mesta, som avbröt när det blev för långa inlägg, som såg till att talarna inte bara upprepade vad andra sagt utan att allt tillförde något ytterligare och som var tydlig om vad det var vi röstade på i varje fråga. Den demokratiska processen är häftig!

Avslutande bild på kongressen

Som en sista liten kärleksfull handling hade kommunikationsansvariga smugit in en fjäril i bilden som projicerades när kongressen var över. En av motionerna handlade om att Fi skulle välja en fjäril som partisymbol. De som skrivit motionen höll vackra och poetiska anföranden om varför fjärilen, som står för frihet och som korsar gränser, skulle vara en passande symbol för Feminstiskt initiativ. Motionen röstades ner, men här visas att det ändå går bra att använda fjärilen, även om den inte är oficiell symbol.

Det här är våra sammantana känslor och tankar efter kongressen. Det kommer fler inlägg senare som beskriver delar av den politik som antogs och de uttalanden som gjordes.

Representanter Fi Jämtland vid Fikon17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s