Aktuellt / Debattinlägg

FNs internationella dag mot mäns våld mot kvinnor 2017

I dag är det FNs internationella dag mot mäns våld mot kvinnor och både 2015 och 2016 gjorde vi manifestationer. 2015 med ett fackeltåg (HÄR) och 2016 med ljus på Stortorget i Östersund (HÄR). I år har vi ont om aktivister så vi manifisterar istället här på bloggen.

Mäns våld mot kvinnor definieras av FN som ”Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i, eller troligen kommer att leda till, fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet.” 

Systrarna Mirabal var fyra systrar varav tre dog i kampen mot diktatorn Rafael Trujillo. De kallade varandra ”les Mariposas” (fjärilarna) och informerade om det antal individer som mördats av regimen samtidigt som de samlade in material till bomber och vapen. De blev brutalt mördade den 25 november 1960 efter att de besökt två av systrarnas fängslade makar. 1999 instiftades den Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor till deras minne.

Patria Mirabal Reyes, (27/2, 1924 – 25/11, 1960) var äldst av de fyra systrarna. Hennes make, Pedro González, stödde henne i kampen mot Trujillo.

”We cannot allow our children to grow up in this corrupt and tyrannical regime. We have to fight against it, and I am willing to give up everything, even my life if necessary.”

Minerva Mirabal Reyes, (12/3 1926 – 25/11 1960), studerade juridik, men eftersom hon avvisat Trujillos uppvaktning förvägrades hon tillstånd att arbeta som jurist. Hon var den mest radikala av systrarna och arresterades ett flertal gånger på order från Trujillo.

”It is a source of happiness to do whatever can be done for our country that suffers so many anguishes. It is sad to stay with one’s arms crossed.”

María Teresa Mirabal Reyes, (15/10 1935 – 25/11 1960) var yngst av systrarna och studerade matematik. Hon beundrade sin syster Minerva och följde henne i kampen. Även hon arresterades ett flertal gånger.

”Perhaps what we have most near is death, but that idea does not frighten me. We shall continue to fight for that which is just.”

”Dede” Mirabal Reyes (1/3 1925 – 1/2 2014) Efter att hennes tre systrar mördats ägnade den överlevande systern sitt liv till att informera om systrarnas kamp via en stiftelse och ett museum. 2009 gav hon ut en bok om systrarnas liv, ”Vivas en su Jardín”.

”The nightmare is over; we are free at last. But the thing that is making me tremble, that I do not want to say out loud – and I’ll say it once only and it’s done.
Was it for this, the sacrifice of the butterflies?”

I dagarna har Stine Svensson skrivit en artikel (HÄR) om hur fi i Göteborg vill bekämpa och förebygga mäns våld mot kvinnor:

”Vi måste sluta definiera manlighet utifrån makt som kan upprätthållas med våld eller hot om detsamma. För att bryta det destruktiva mönstret som innebär att män utövar makt enligt genuskontraktet måste vi se både djupet och bredden i problematiken. Vi måste våga se hur allt våld hänger ihop – från ”kärlek börjar med bråk” på förskolan, sexuella trakasserier i skolan och kränkningar och diskriminering på arbetsplatsen till dödandet på internationella slagfält. Vi måste länka samman socialpolitik, kriminalpolitik, försvarspolitik och utrikespolitik i en politik som utgår från begreppet ”mänsklig säkerhet”. 

I Göteborg har vi i Feministiskt initiativ gjort omfattande satsningar för det förebyggande arbetet mot våld. Vi har också drivit igenom satsningar på att hantera det våld som äger rum varje dag genom att öka resurserna till stadens kvinnojourer och till Mikamottagningen som arbetar med människor som traumatiserats sexuellt. Men vi vill göra mycket mer:

Vi vill arbeta för en normkritisk skola för att stävja skapandet av negativa könsroller och motarbeta maktstrukturer och kränkningar.

Vi vill prioritera fler skyddade boenden i kommunala bostadsbolag. 

Vi vill se fler kommunalt finansierade tjej- och kvinnojourer.

Vi vill att alla stadsdelar anställer kvinnofridssamordnare, kvinnofridsteam eller personer med särskilt god kompetens om kvinnofridsfrågor.”

Även Gudrun Schyman har skrivit om dagen (HÄR):

”Feministiskt initiativ menar att våld i internationella relationer och våld i nära relationer hänger ihop och har samma syfte. Det handlar om makt och kontroll, oavsett om det är över en kvinnas liv, en ung människas sexualitet eller ett territorium. Våldet är kopplat till synen på maskulinitet och styrs av tolkningar och normer om en manlighet där våldsutövning är centralt. Feministiskt initiativ menar att det behövs ett skifte från militär till mänsklig säkerhet och en politik som motverkar sociala orättvisor och förebygger skadliga normer.

Mänsklig säkerhet innebär att se och förstå sambanden. Feministiskt initiativ driver därför som enda parti linjen att rusta ner militärt och rusta upp för mänsklig säkerhet. Detta är också en uppmaning från FN. Det är dags att lyssna på FN och på kvinnorörelsen som i generationer har stöttat brottsoffren med skyddade boenden och aktivism för lagändringar.”

Vi gör det tillsammans med kärleken som drivkraft!

Ingrid Mårtensson

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s