Aktiviteter / Aktuellt / Information / Pepp

Gott nytt rosa valår!

Välkommen till 2018, valår. Året då vi skriver historia och får in ett, på riktigt, feministiskt parti i riksdagen. Det är det här året du kommer att kunna berätta om i framtiden och säga: Jag var med! Jag var en av dem som gjorde det möjligt!

Visst vill du det!

Din första möjlighet att vara med och skapa historia sker redan ->

NU, när du betalar din medlemsavgift, om du inte redan gjort det. Läs HÄR (nytt medlemsskap) och HÄR (förnya medlemsskap) hur du gör.

Medlemsmöte med ombudsval, torsdag 18 januari klockan 1800

Vi har sex platser, så nominera dig gärna via mail jamtland@feministisktinitiativ.se, eller på själva mötet. Valkonferensen är den 24-25 februari i Malmö och på medlemsmötet kan vi även besluta om ekonomiskt stöd ska betalas ut till de som blir ombud, för att bekosta del av resa och uppehälle. Du kan berätta att du kommer på mötet genom att anmäla dig till det HÄR eventet. Vi fikar, väljer ombud och planerar våren. Plats: ABF, Midgårdsgatan 8, Östersund

Staare 2018, 5-11 februari

Jubileumsår – fira minnet det första samiska landsmötet på svenska sidan av Saepmie. Det blir ett år med festligheter där crescendot sker under jubileumsveckan 5 – 11 februari. Staare 2018 lyfter pionjärer, summerar hundra år och gör avstamp för framtiden. Det är olika former av evenemang hela veckan, därav två stycken som vi inom Fi anordnar. Läs hela programmet HÄR.

Onsdag 7 februari, 15.00 – 16.00 Samiska kvinnor samtalar om jämställdhet, feminism och urfolksfeminism – Panelsamtal

Samiska kvinnor delar med sig av sina personliga tankar kring frågor som har med jämställdhetsfrågor, feminism, samiskt självstyre och andra prioriterade frågor utifrån ett kvinno- och queersamiskt perspektiv. Problem och möjligheter kring jämlik deltagande i det samiska samhället med även avkoloniseringsdrömmar och kamp. Idén är att majoritetssamhället, inte minst feminister skall få de samiska perspektiv för att lära hur man kan bli en bra allierad i den samiska strävan efter självstyre. Samtalspanelen leds av Carmen Blanco Valer – F!:s Urfolkspolitisk talesperson. Plats Mittuniversitet Arrangör Feministiskt Initiativ

Vi har lokalen halva dagen och planerar ordna gratis fika och samtal innan panelsamtalet. Det behövs volontärer för att ordna lokalen innan och efter, hjälpa till att ta emot besökare och servera fika. På plats under hela tiden kommer det att finnas talesperson för Fi eller UF, som kan svara på besökarnas frågor om du känner dig ringrostig på vår politik. Vi behöver även någora som kan baka enkelt fikabröd som vi kan bjuda på. Det går att få ersättning för ingredienserna mot kvitto.

Torsdag 8 februari, 11.00 – 12.00 Till försvar av Moder Jord- urfolkskvinnors perspektiv på feminism och kvinnokamp i Latinamerika

Runt om i världen, inte minst i Latinamerika växer det fram  kvinnorörelser som strävar efter jämlikhet, inte minst i anslutning till urfolkskampen. De finns i de traditionella markerna och de finns i städerna. Det de har gemensamt är strävan efter att bidra i deras folks kollektiva rättighetskamp och självstyre, samtidigt som de strävar efter att behålla och vinna respekt och rättigheter även inom sitt folk. Föredrag av Carmen Blanco Valer – F!:s Urfolkspolitisk talesperson. Plats Mittunivesitet Arrangör Feministiskt Initiativ

Vi har lokalen halva dagen och planerar ordna gratis fika och samtal innan föredraget. Det behövs volontärer för att ordna lokalen innan och efter, hjälpa till att ta emot besökare och servera fika. På plats under hela tiden kommer det att finnas talesperson för Fi eller UF, som kan svara på besökarnas frågor om du känner dig ringrostig på vår politik. Vi behöver även någora som kan baka enkelt fikabröd som vi kan bjuda på. Det går att få ersättning för ingredienserna mot kvitto.

Valkonferens, 24-25 februari i Malmö

Valkonferensen hålls i Malmö. Medlemmar representeras av ombud. Valkonferensen och den extrainsatta kongressen har två syften, val och fastställande av listor för riksdagsvalet 2018 samt val av partiledare för att ersätta Victoria Kawesa som lämnat det uppdraget. Varje ombud företräder sin avdelning, kommunförening eller medlemsgrupp på valkonferensen och extrakongressen. En god geografisk spridning och ett intersektionellt förhållningssätt ska tillämpas vid val av ombud. Alla som är medlemmar kan söka om att bli ombud. Fi Jämtland har tilldelats sex ombudsplatser, om du kan vara ett av ombuden anmäl ditt intresse på jamtland@feministisktinitiativ.se och kom på medlemsmötet den 18 januari (se ovan).

Förhoppningsvis blir vi sex stycken från hela Jämtland som åker till Malmö för att vara med och bestämma hur Fi Riksdagslista ska se ut och vilken som blir partiledare tillsammans med Gudrun Schyman. Du kan vara en av dem!

Feminism för allas lika värde, söndagen 4 mars, Storsjöteatern i Östersund

Vi har anmält till regionen att vi ska ha ett bokbord på 8-mars-eventet som sker på söndagen innan. Där behövs volontärer för kortare eller längre stund. Ställa i ordning bordet, vara på plats vid bordet, plocka ihop efteråt. Du väljer själv i vilken utsträckning du kan och vill vara med.

På medlemsmötet den 18 januari kan vi diskutera hur vi gör med de här olika evenemangen och vad vi ska göra mer under våren och sommaren. Som tips på olika dagar att uppmärksamma bifogar jag information från nationella Fi:

Inför 2018 vill vi uppmärksamma alla på dagar under året som kan lyftas fram

Det finns många högtider och dagar under ett år som F! kan knyta an till vår politik eller helt enkelt nå ut med en hälsning till våra medmänniskor baserat på våra grundvärderingar och stora politikområden. Det här förslaget utesluter inte andra dagar utan är ett förslag bland många. Har ni andra dagar som ni vill lyfta fram, så gör det!

Vårt val av dagar baseras framförallt på hur vi kan nå ut till många och hur vi kan vara en röst för de som normalt inte hörs. F! tror inte på nationalstaten men uppmärksammar de nationaliteters dagar som länge levt i Sverige utan erkännande eller självklara rättigheter (samer, romer och sverigefinnar). Den svenska nationaldagen är inget vi firar, men tillfället kan användas till diskussion om nationalstaten och vad en nationalitet kan eller bör innebära. Precis som vi använder oss av 1a maj, arbetarrörelsens dag, till att lyfta fram vår politik om rättvisa löner och villkor. Eftersom F! är ett politiskt parti så tar vi inte ställning för eller emot religion. I Sverige existerar flera högtider som har sin grund i religion, men som firas brett av stora folkgrupper som ett tillfälle för gemenskap och firande. Därför önskar vi god helg vid dagar som är viktiga för stora folkgrupper i Sverige. I samma anda säger F! Gott Nytt År den 31 december, den 8 februari (kinesisktnyår) och 21 mars (Nouruz). Föreslagna dagar för 2018 kan du hitta under fliken Kalender 2018 här ovan.

Ingrid Mårtensson
Kontaktperson Fi Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s