Aktuellt / Debattinlägg / Information

Försvara Patricia Gualinga

 

I F!ffären finns bland annat kvinnogem, med bild och text om kvinnor från hela världen som kämpar för jämställdhet och rättvisa på olika sätt och i olika tider. De är till för att lyfta fram kvinnor som ofta osynliggörs i historien eller glöms bort när olika framsteg ska beskrivas.

På ett av gemen finns Patricia Gualinga. Hon är internationell talesperson för byn Sarayaku i östra Ecuador. När oljeföretagen ville utvidga sin utvinning i Amazonas återvände hon till byn för att försvara invånarnas rättigheter. Hon engagerade sig även i rollerna och synligheten för urfolkens kvinnor.

Kampen mellan hennes urfolksgrupp på 1200 personer och några av Ecuadors största oljeföretag slutade i ett omvälvande domslut från Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter. Domstolen dömde till fördel för Sarayaku. Den ecuadorianska staten dömdes att offentligt be om ursäkt och betala skadestånd till urbefolkningen. Staten ålades att utbilda statligt anställda i urfolkens rättigheter.

Men, det slutar naturligtvis inte där:

”Den 5 januari i år attackerades Patricias bostad i staden Puyo, Ecuador med stenar och fönster krossades. Mannen som utförde dådet hotade henne till livet innan han flydde. Risken finns att attentatet är del av en större hotbild mot Sarayakufolket och försvarare av naturen som anses stå i vägen för exploatering av Amazonas.

Detta är inte en isolerad händelse utan en del av ett globalt mönster; under 2016 mördades fler än någonsin för sin kamp för naturen, Fyra människor varje vecka fick sätta livet till, många av dem tillhörande urfolk.”

Jag skulle därför vilja använda den här plattformen för att be dig, som vill engagera dig, att skriva på uppropet som du hittar HÄR.

* Vi ber den svenska regeringen att höra av sig kring fallet och på så sätt visa att vi är många här som arbetar för respekt av de mänskliga rättigheter och för naturens rättigheter, och som vakar över Patricias och andra naturens försvarares liv och säkerhet.

* Vi ber den ecuatorianska regeringen att undersöka händelsen och ombesörja Patricia Gualingas och andra urfolksledares säkerhet.”    

”This isn’t just the fight of indigenous peoples or Sarayaku. It’s the fight of everyone, because the air we all breathe doesn’t have borders. Water doesn’t have borders. While we humans place political borders, the Earth is a unified entity. And the consequences of pollution are affecting everyone.” 
Patricia Gualinga

Ingrid Mårtensson
Kontaktperson Fi Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s