Studiecirkel

Ekonomi för en hållbar värld

Dags för tredje delen i studiecirkeln som förbereder dig för valkampanj. Du hittar alla delarna HÄR allt eftersom de publiceras.

Börja med att läsa igenom kapitel C i partiprogrammet (som du hittar HÄR) ”Ekonomi för en hållbar värld”, sidan 11 till 19.

För Feministiskt initiativ är ekonomi ett medel, inte ett mål. Med det menar vi att ekonomi är ett av de verktyg som kan användas för att förändra. Jämna ut klyftor mellan utanför och innanför,mellan man och kvinna, mellan fattig och rik, mellan land och stad. Vi talar inte om ”skattetryck” eftersom vi anser att det inte är ett särskilt stort tryck inom många områden. Bland annat beskattas inte förmögenheter i Sverige, inte heller arv, vilket gynnar de rikaste i landet.

För att ekonomin ska vara ett effektivt verktyg för att skapa ett jämställt och jämlikt samhälle förespråkar Feministiskt initiativ tre vägar: att höja nivån och progressiviteten i skattesystemet, att ta fram nya intäkter via skatt på finanssektorn, energi och på resursanvändning i syfte att styra globaliseringen i en ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar riktning, samt att ge viktiga samhällsorgan, myndigheter och verk nya direktiv som leder deras verksamhet och åtgärder i önskad riktning. Feministiskt initiativ vill också avskaffa fyra skatteavdrag som gynnar de rikare på de fattigares bekostnad: Jobbskatteavdraget, ränteavdraget, RUT och ROT.

Skattesystemet ska byggas om så att det gynnar en hållbar utveckling och ett jämlikt och jämställt samhälle. Intäkterna ska sedan användas för att förändra vårt samhälle. Hösten 2017 presenterades Feministiskt initiativs förstaskuggbudget (HÄR). Den kan vara bra att titta igenom inför valkampanjer, för att se hur det här kapitlet ter sig ipraktisk handling.

Hur ser det ut i den kommun/region som du valkampanjar i? Hur sätts budgeten och hur används skatteintäkterna? Förbered dig på frågor som kan komma utifrån den situation som är där du kampanjar så att du kanvisa hur ett alternativt handlande kan ge bättre levnadsvillkor till flera.

Skriv gärna dina funderingar som kommentar eller i vår studiecirkel på facebook, HÄR

Skulle du vilja diskutera det här inom din Fi-förening, eller har du vänner och bekanta som är nyfikna och vill veta mer? Jag kan komma till dig och hålla workshop, föreläsning, vara samtalsledare eller hålla ett homeparty. Maila mig på ingrid.martensson@feministisktinitiativ.se

Är du medlem i Fi Jämtland? Glöm inte att anmäla dig till medlemsmötet nästa vecka, onsdag den 16 maj,klockan 17.00. Mötet genomförs i Östersund, du får veta var vi ska vara när du anmäler dig på jamtland@feministisktinitiativ.se

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s