Studiecirkel

En ny syn på arbete

Del fyra i studiecirkeln som förbereder dig för valkampanj. Du hittar alla delarna HÄR allt eftersom de publiceras.

Börja med att läsa igenom kapitel D i partiprogrammet (som du hittar HÄR) ” En ny syn på arbete”, sidan 20 till 38.

Fi politik handlar om att anpassa arbetet efter människorna istället för att anpassa människor efter arbete. Vi tror att de höga ohälsotalen i samhället till stor del beror på stressen i arbetet. När vi gick ner till 8 timmars arbetsdag var mantrat 8 timmar arbete, 8 timmar fritid, 8 timmars sömn. Men då finns ingen plats förallt det obetalda arbetet som behöver göras i hemmet på fritiden. Det som till stor del fortfarande görs av kvinnor. Många kvinnor går därför ner till deltid för att de annars inte orkar med både hem och arbete. Andra kvinnor arbetar inom yrken där enbart deltid erbjuds. Det vill vi ändra på. 

Arbetsmarknaden lider även av olika former av diskriminering som påverkar möjligheten till att ens få ett arbete, ett arbete som dessutom ger rätt lön och en trygg arbetsmiljö. Våra verktyg för det här är bland annat att arbeta för kortare arbetstid, jämställda löner och rättvisare och bättre arbetsvillkor.

För att tryggheten ska fortsätta hela livet måste pensionssystemet ses över och förändras från grunden. de orättvisor som idag genomsyrar arbetslivet följer med till pensionen med dagens system. Vi vill även se till att det blir enkelt att kompetensutveckla sig och att driva småföretag. Vi vill även utveckla alternativa former för organisation av verksamheter, som kooperativt företagande, socialt entreprenörskap och idéburen verksamhet.

Inför valkampanjen är det bra att läsa på vad vi vill göra för att skapa en bättre,  mer rättvis, arbetssituation för grupper som idag missgynnas på arbetsmarknaden. Vilka frågor tror du kommer vara viktiga i din kommun/region? En fråga som ofta kommer upp är hur vi tänker oss det ska gå att gå ner till 6-timmars arbetsdag. Kom då ihåg att vi gjort de här minskningarna förr, att 40 timmar per vecka inte är en naturlag och att vi sedan dess effektiviserat de flesta arbeten mer än vad vi i dag orkar med att genomföra 8 timmar per dag.

Ta även gärna upp hur vi tänker förändra pensionssystemet för att vi inte ska få fler ”fattigpensionärer”,  något som mest drabbar kvinnor och individer som flyttt till Sverige i vuxen ålder. HÄR hittar du pensionsrapporten och HÄR pensionsuppropet.

Skriv gärna dina funderingar som kommentar eller i vår studiecirkel på facebook, HÄR

Skulle du vilja diskutera det här inom din Fi-förening, eller har du vänner och bekanta som är nyfikna och vill veta mer? Jag kan komma till dig och hålla workshop, föreläsning, vara samtalsledare eller hålla ett homeparty. Maila mig på ingrid.martensson@feministisktinitiativ.se

Är du medlem i Fi Jämtland? Glöm inte att anmäla dig till medlemsmötet ni i veckan, onsdag den 16 maj,klockan 17.00. Mötet genomförs i Östersund, du får veta var vi ska vara när du anmäler dig på jamtland@feministisktinitiativ.se

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s