Studiecirkel

Utbildning

Del fem i studiecirkeln som förbereder dig för valkampanj. Du hittar alla delarna HÄR allt eftersom de publiceras.

Börja med att läsa igenom kapitel E i partiprogrammet (som du hittar HÄR) ” Utbildning”, sidan 39 till 51.

Vår politik inom utbildning utgår ifrån att förskolan och skolan har en viktig funktion när det gäller att skapa villkor som garanterar alla människors lika värde och möjligheter att använda hela sin potential – oavsett kön, sexuell läggning, föreställningar om ras/etnicitet, funktionalitet, klass, religion eller trosuppfattning, könsuttryck, könsidentitet, ålder och medborgarskap. I dagens skola förekommer tyvärr både trakasserier och diskriminering. Vi vill därför säkerställa att skolan använder sig av en normkritisk pedagogik. 

Normkritik handlar om att, istället för att prata om ”tolerans” gentemot utsatta grupper, förstå varför människor diskrimineras och få verktyg att bryta de strukturer som skapar maktobalans i samhället. Genom att se mekanismerna bakom diskriminering kan vi även se hur olika maktstrukturer samverkar och förstärker varandra. Genom att veta varför diskriminering sker istället för att bara konstatera den, har normkritisk pedagogik förutsättningar att hjälpa oss att förändra samhället i grunden.

Skolan är arbetsmiljö för både personal och elever. För att alla dessa grupper ska ha inflytande över sin arbetssituation och en god arbetsmiljö måste elev- och studentinflytande, liksom demokratiska arbetsformer inom skola och utbildning, vidareutvecklas och stärkas. Vi menar dessutom att förskola och skola inte lämpar sig för företagsamhet som drivs med uttalat vinstintresse.

Vilka frågor tror du kommer vara viktiga i din kommun/region? Vilka skolor har ni och hur ser situationen ut på dem? Frågor som ofta kommer upp är vår inriktning att miljö, jämställdhet, sex och samlevnad och normkritik ska vara del av alla skolsteg, från tidig ålder. Fundera på hur du bäst besvarar de frågorna. Det är en del av att förebygga trakasserier och mobbing, samt att ge varje barn rätten att vara sig själv. Dessutom är det redan i skolan vi ger eleverna en känsla av samhörighet och förebygger ett framtida utanförskap.

Skriv gärna dina funderingar som kommentar eller i vår studiecirkel på facebook, HÄR

Skulle du vilja diskutera det här inom din Fi-förening, eller har du vänner och bekanta som är nyfikna och vill veta mer? Jag kan komma till dig och hålla workshop, föreläsning, vara samtalsledare eller hålla ett homeparty. Maila mig på ingrid.martensson@feministisktinitiativ.se

Vill du vara med i den historiska valrörelsen? Kom på öppet möte nu på måndag, 11 juni, klockan 17.00 i ABFs lokaler (Midgårdsgatan 8, Östersund). Vi bjuder på fika, så anmäl dig gärna i vårt facebookevenemang HÄR eller via mail, jamtland@feministisktinitiativ.se.

Om du inte kan komma då men vill vara valsedelsvolontär eller aktivist, anmäl ditt intresse på jamtland@feministisktinitiativ.se

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

IMGP6563rev

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s