Studiecirkel / Uncategorized

Socialpolitik

Del åtta i studiecirkeln som förbereder dig för valkampanj. Du hittar alla delarna HÄR allt eftersom de publiceras.

Börja med att läsa igenom kapitel G i partiprogrammet (som du hittar HÄR) ”Socialpolitik”, sidan 71 till 80.

Så här ser Fi på socialpolitik:

”Socialpolitikens yttersta mål är att värna den enskilda människans värdighet. Målet bygger på att varje människa ska ha möjlighet att vara ekonomiskt självständig och ha makt att forma sitt liv. Att grundläggande sociala rättigheter respekteras och skäliga levnadsvillkor tillgodoses är en förutsättning för att människor ska kunna utöva också andra rättigheter, som aktivt deltagande i ett demokratiskt samhälle. Socialpolitiken är på så sätt en av hörnpelarna i demokratin.”

Feministisk socialpolitik fokuserar på att stötta, inte på kontroll. Nu när klyftorna i samhället växer är det viktigare än någonsin att säkerställa att ingen faller mellan stolarna och att nivån på stödet är rimlig att leva på. Socialtjänstlagen omfattar alla som vistas i Sverige, inte enbart medborgare, vilket innebär att lagen även omfattar papperslösa och EU-medborgare. Fi menar att även om frågan bör lösas på EU-nivå går det inte att frånsäga sig ansvaret för de individer som är i Sverige här och nu. Kapitlet innefattar även äldreomsorgen, som måste byggas ut och erbjudas i olika former. I kapitlet framgår Fi politik när det gäller skyddad boende för våldsutsatta, för kvinnor, barn och andra som utsätts för våld, samt Fi politik när det gäller drogberoende.

Vilka frågor tror du kommer vara viktiga i din kommun/region? Finns det kvinnojourer, hur finansieras de och har de möjlighet att hjälpa alla som behöver? Hur arbetar kommunen med utsatta personer som hemlösa, tiggare och papperslösa? Följer de socialtjänstlagen eller utesluts några grupper?  Hur fungerar vård för beroendeproblem? Finns det sprutbytesprogram? Finns behandlingsplatser för alla och skydd för de som behöver det? Förbered dig på vilka frågor du tror kommer vara vanliga i valrörelsen så att du vet vad du ska svara på dem!

Skriv gärna dina funderingar som kommentar eller i vår studiecirkel på facebook, HÄR

Skulle du vilja diskutera det här inom din Fi-förening, eller har du vänner och bekanta som är nyfikna och vill veta mer? Jag kan komma till dig och hålla workshop, föreläsning, vara samtalsledare eller hålla ett homeparty. Maila mig på ingrid.martensson@feministisktinitiativ.se

Vill du vara med i den historiska valrörelsen? Om du vill vara aktivist, anmäl ditt intresse på jamtland@feministisktinitiativ.se

Ingrid Mårtensson
Studiecirkelledare och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

IMGP6541rev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s