Debattinlägg / Pepp

Varför en rosa röst är vår bästa chans!

Det här blogginlägget skriver jag för alla som nu är på gång med valkampanjer. Frågan kommer att dyka upp när du är ute och pratar med väljarna, om det inte är bortkastat att rösta på Fi. I det här inlägget kan du läsa på hur valsystemet fungerar och förbereda ditt svar.

Det korta svaret:

Om Fi får ytterligare enstaka % av rösterna betyder det att de kommer in i riksdagen och direkt får minst 14 mandat som stärker den vänstra sidan. Om motsvarande % av rösterna går till något annat parti till vänster, som redan har plats i riksdagen, förstärks vänstra sidan enbart med ca 5-6 mandat. Rösta med ditt hjärta och efter dina åsikter, det är så landet får den rätta representationen i riksdagen.

Det långa svaret (och information du kan behöva om det korta svaret ifrågasätts):

Vi närmar oss ett riktigt rysarval. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att de två blocken i riksdagen, vänster (S, MP och V) och Alliansen (M, L, C och KD) ligger och balanserar mot varandra. Vid en sammanvägning av alla olika opinionsundersökningar (hämtade HÄR) som gjordes i juni skilde det 0,67 % enheter mellan de två blocken, just då till vänsterns fördel. Däremellan ligger SD med runt 20%.

Scenariot efter valet verkar bli att antingen lyckas vänstern få ett marginellt övertag, med SD som vågmästare som kan påverka varje beslut som tas genom att välja vilken sida de för tillfället ska stå på. Eller så tar M steget över och bjuder in SD som samarbetspartner och ger SD ministerposter i en högerregering. De två tillsammans har i den senaste mätningen strax över 40% tillsammans, en övervikt mot vänstern med nästan 3 %.

Även om C och L sagt sig inte vilja regera med SD så är det fortfarande oklart hur de ställer sig i det läget. Kommer de fortsätta i alliansen eller kommer de att kliva av? Kommer de att vilja gå samman med S eller stå fria? De går knappast samman med S om S samarbetar med V, men de kanske kan tänka sig att MP får vara med. KD kommer troligtvis att hamna under 4%-spärren. Det skulle i så fall ge  koallitionen S, MP, C och L ett övertag på ca 2% mot M och SD.

4 år till med kohandel och kupper och hot om nyval. Fast den här gången med en regering som inte kan ta stöd av V, och som kommer dra kraftigt åt höger, eller med en regering som till hälften består av SD-politiker. Vilket känns lockande av det?

För mig är båda alternativen rena mardrömmarna. Jag vill se ett annat resultat, och det resultatet kräver att Fi kommer in i riksdagen.

Om Fi kommer in med 4% och KD trillar ur så skulle vänster sida (S, MP, V och Fi), utifrån junis undersökningar, få 41,7 % , medan alliansen får 33,53. Om M väljer att samarbeta med SD får de ändå inte mer än vänstra sidan. Fi skulle alltså stabilisera situationen i riksdagen och samtidigt stärka V så att S inte kan välja att lämna V och Fi utanför.

Det här är enkel matematik, krångligare, men även tydligare blir det om vi istället för procent räknar mandat. Det finns 349 stolar i riksdagen och varje stol är ett mandat. Valresultatet styr hur stolarna fördelas, men det är inte så enkelt att de enbart fördelas efter den % partiet fått i valet. Nej, på grund av 4% spärren så representerar partierna som kommer in inte 100% av rösterna. Några av rösterna har gått till partier som inte kommer in, till exempel till KD, så partierna som kommer in kanske representerar 95% av rösterna.

I valet 2014 representerade partierna till exempel 95,91% av alla giltiga röster. Exakt hur mandaten fördelas kan du se HÄR. Mandaten fördelas utifrån hur många röster partierna fått i landet som helhet, men även i olika valkretsar och det finns ett antal mandat som fördelas för att jämna ut mellan partierna. Det är en hel vetenskap att komma fram till hur många mandat varje parti ska få. HÄR kan du kolla hur fördelningen förändras med olika resultat.

Vad har då det med Fi att göra?

Jo, säg att Fi har en stabil väljarbas på ca 2,5-3% väljare, de kommer att rösta på oss oavsett vad andra säger om att taktikrösta, eller att kasta bort sin röst. De väljarna vet att en representativ demokrati (som Sverige har) bara fungerar representativt om alla röstar efter sina åsikter och inte efter någon form av taktik. Det innebär att om 1,5% av de som vill rösta på Fi utöver de som redan är stabila röster faktiskt också gör det så når Fi 4%.

Eftersom Fi inte suttit i riksdagen förut innebär det direkt minst 14 mandat som trillar in på vänstra sidan. Om de 1,5% istället röstar på V, MP eller S blir det enbart ca 5-6 mandat till vänstra sidan, alltså inte ens hälften. Det är dessutom så att när ett nytt parti kommer in så ”tar” de mandat från de partier som redan är inne. Den fördelningen är proportionell, de partier som har flest mandat får även avstå från flest. De 14 mandaten tas alltså till största del från S, M och SD.

 Om de osäkra låter sig luras av pratet om bortkastade röster och taktikröstning och därmed inte väljer det parti de helst skulle vilja rösta på så kan det leda till att Fi inte kommer in, och då väntar fyra år med SD antingen vid makten eller som starkare vågmästare än nu.

De som väljer att rösta på ett annat parti fast de sympatiserar med oss måste få veta vilken stor skillnad det gör att rösta in oss.

Vi är det parti som kommer att göra att SD inte kan hamna i maktposition. Inget annat parti har samma effekt på valutgången! 

Det är inte bara värt att rösta på Fi, det är ett måste, då det är räddningen!

Vi gör det tillsammans med kärleken som drivkraft!

Klart vi kan!

Rösta Rosa!

Ingrid Mårtensson

Kontaktperson Fi Jämtland och Riksdagskandidat Feministiskt initiativ

Annonser

En tanke på “Varför en rosa röst är vår bästa chans!

  1. Pingback: Valspurt, sista rycket! | Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s