Debattinlägg

Regeringsbildning

Just nu balanserar Sverige mellan att få en högerregering med stöd av SD eller en mittenregering med stark kantring åt liberalism. I debatten är det populärt att likställa SD med V, det vill säga anse att det är lika illa att förlita sig på V som på SD. Så pass att det i överenskommelsen mellan S, MP, L och C skrivits in att V inte ska få något inflytande. Ett parti som står för jämlikhet och antirasism likställs med ett som står för motsatsen? 

Våra partiledare, Gita Nabavi och Gudrun Schyman, har uttalat sig om situationen (läs mer HÄR):

”Vi får nöja oss med det minst dåliga alternativet men stryk den särskilda skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden. Det är faktiskt helt orimligt att sätta sådant på pränt efter decennier av samarbete!”

I dag sköts omröstningen upp (läs mer HÄR):

”En statsministeromröstning skulle ha hållits på onsdag. Nu blir det istället en ny talmansrunda med partiledarna på onsdag och samma dag ämnar talmannen att lägga fram en statsministerkandidat. På fredag ska riksdagen rösta om denne.”

För att säkra det mindre dåliga regeringsalternativet av de två förslagen behöver S göra upp även med V. Jonas Sjöstedt har uttalat sig (läs mer HÄR):

”Skrivningen om Vänsterpartiet i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har väckt ont blod hos vänsterpartisterna och den kommer inte att accepteras, enligt Sjöstedt, som dock var tydlig med att det är Löfven V vill se som statsminister.

– Att säga att vi ska ha noll inflytande – vi tar inte det. Det går inte. Vårt mål är inte nyval. Vårt mål är att lösa detta i samtal med Stefan Löfven.”

Det dröjer alltså ytterligare ett par dagar innan vi vet om vi har en ny statsminister eller om det här kommer dra ut ytterligare i tid, och kanske leda till nyval.

Ingrid Mårtensson
Kontaktperson Fi Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s